Шуменският университет „Епископ Константин Преславски” удостои председателя на Надзорния съвет на „Алкомет” АД Фикрет Индже с почетното звание „Доктор хонорис кауза“. Решението на Академическия съвет е от заседанието му на 28 октомври 2016 г. и е подкрепено от всички присъстващи членове.

Това обяви днес на тържествата по случай Националния професионален празник на металурга и 35 години от създаването на „Алкомет” АД  ректорът на университета проф. д.и.н. Георги Колев.

Фикрет Индже, който е и член на настоятелството на Шуменския университет, получава най-високото академично отличие за дългогодишно ползотворно сътрудничество - пример за успешно взаимодействие между бизнеса и висшето образование, спомоществователската му дейност към академичната общност и по повод годишнината на „Алкомет” АД.

„По 10 стипендии целогодишно за студенти от различни специалности осигурява „Алкомет“ АД и една индивидуална - на г-н Фикрет Индже - в размер на 2000 лева. През целия този период на университета са дарявани средства за различни прояви, свързани с образованието на студентите, а последната инвестиция - над 10 000 лева - е за кабинет „Програмиране на  Siemens-контролери”, предназначен за подготовка на студенти в специалност „Компютърни технологии за автоматизация на производството“. "Алкомет" предоставя и базата си за студенти от инженерните специалности, сподели за ШУМ.БГ ректорът на университета проф. Колев.

Припомняме, че от 2011 г. на г-н Индже е присъдено званието „Почетен член на академичната общност на Шуменския университет.

ШУМ.БГ