ЕС трябва да поддържа натиска върху Русия, за да спрат бойните действия в Източна Украйна, независимо каква позиция спрямо Москва ще заеме администрацията на Доналд Тръмп в САЩ. Това заявиха в понеделник редица европейски лидери, предаде Франс прес.

"Със сигурност в ЕС говорим ясно, че е незаконна анексията на Крим, която ще продължим да не признаваме, и че е необходимо да бъдат изпълнени изцяло споразуменията от Минск", които се очаква да донесат мир в Украйна, заяви Федерика Могерини, дипломат номер едно на ЕС.

Тя отказа да коментира преди среща на външните министри от ЕС в Брюксел изявлението на президента Тръмп, че е готов да затопли отношенията с руския си колега Владимир Путин, и посочи, че може само да изрази гледището на ЕС.

С оглед "показателното влошаване" на ситуацията в Източна Украйна след 29 януари ЕС ще потвърди отново своята воля "да работи с всички страни" в конфликта, каза тя.

Шефът на британската дипломация Борис Джонсън прикани "да се поддържа натискът върху Русия". На днешния форум британската делегация ще настоява, че "не може да става и дума за смекчаване на санкциите", наложени на Москва и приближените на Путин през 2014 г., заяви той.

"Имаме ясна и добре формулирана политика към Русия и тя ще продължи независимо от жестовете на новата американска администрация към руския президент", заяви испанският външен министър Алфонсо Дастис.

"При ясен напредък със споразуменията от Минск ще може да преразгледаме санкциите", добави той.

mediapool.bg