Как се боядисват яйцата за Великден в България и как в Унгария показаха днес първокласници и четвъртокласници от ІІ ОУ „Петър Берон“.

Преди да разтворят боите и да потопят яйцата, малчуганите се запознаха с традициите, които съпътстват Великден в двете страни. За обичаите по време на най-големия християнски празник в България и Унгария им разказаха техните учители, унгарската лекторка в Шуменския университет Шаролта Папаи и студентът във ВУЗ-а Ивелина Иванова.

Малчуганите показаха, че знаят какви са българските традиции за Великден, кога се ходи на църква, кога се казва Христос Воскресе и кога отговорът е - Воистина Воскресе, кога и как се боядисват шарените яйца. Научиха и за великденските яйца в Унгария, които се разглеждат като декоративен елемент и първо се рисуват с геометрични фигури, след което се боядисват. 

Днес те разбраха и повече за този празник в Унгария, за което им разказа Шаролта Папаи и откриха разлики в обичаите в двете страни - в Унгария на Великден се приготвят солени питки, наречени колач, докато в България се приготвят сладки козунаци.

 „В Унгария продължава да е жива традицията, според която в понеделник след Великден мъжете напръскват неомъжените жени преди с вода, а сега с парфюм, за да са красиви и здрави през годината. Преди мъжът да напръска дамата с парфюм, той й казва любовен стих, а след това жената го дарява с яйце“, разказа още за обичаите Шаролта Папаи.

Днес всички ученици и гости се включиха в боядисването на яйца. Първите и по унгарски, и по български обичай бяха червени, като с тях бяха нарисувани кръстчета на челата на най-малките участници в празника.

ШУМ.БГ