85 студенти от филиала на варненския медицински университет в Шумен помагат вече година на пенсионерите от града. По график те посещават всеки месец пенсионерските клубове, където мерят кръвното налягане на възрастните хора и помагат със здравни съвети.

Инициатори на идеята са Българско-турската търговско-индустриална камара и Филиалът на варненския медицински университет в Шумен и днес в Деня на здравето и Професионалния празник на здравния работник директорите им Венцислав Венков и проф. Соня Тончева отчетоха едногодишната си съвместна дейност.

“Удовлетворени сме от свършеното през годината, макар че в началото тръгнахме плахо, но студентите ни – медицински сестри и акушерки бяха ентусиазирани и на доброволни начала извършиха 72 визити в пенсионерските клубове. Над 600 пъти са мерили кръвно налягане и освен практическата дейност, провеждаха здравни беседи, разговаряха с възрастните хора и намериха свои приятели”, каза проф. Тончева.

Според директора на Камарата Венцислав Венков с възстановяване на спряната преди 4 години здравна услуга за пенсионерите от града се дава възможност с този едногодишен вече опит тя да бъде и разширена. “Може да се включи и мерене на кръвна захар, да се включат и студенти от шуменския университет за извършване на някои социални услуги на възрастните хора, на които сме задължени и наш дълг е да им помагаме”, каза той.

Венков отбеляза, че политиката по отношение на социалните дейности на Българско-турската търговско-индустриална камара с нейния председател на Управителния съвет Фикрет Индже е насочена в две основни направления, включващи рисковите беззащитни групи  – малките деца в неравностойно положение и възрастните хора.

Днес от Общинския съвет на Съюза на пенсионерите инициаторите бяха поздравени и получиха благодарностите на възрастните хора в града.

ШУМ.БГ