Първо място завоюва отборът на единадесетокласника Огнян Симеонов от ПГПЧЕ „Н. Вапцаров“ в дисциплина на състезанието AUBG Multitalent Quest, организирано от Американския университет в България. Шуменецът и неговите трима съотборници са спечелили в категорията социално предизвикателство /SOCIAL Challange Hack/, в която единадесетокласници от цялата страна трябва да представят амбициозни, уникални, смели и гениални начини за решение на настоящ социален проблем.

"Хората с увреждания имат затруднения да станат част от българския работен пазар" е била темата, дадена на отбора на Огнян Симеонов. Той и останалите членове в тима - Симона Колева, Мила Марчева и Даяна Михайлова - са представили своето оригинално решение на проблема в рамките на 10 минути на английски език и са отбелязали почти максималния брой точки.

SOCIAL Challange Hack е една от четирите дисциплини на състезанието  AUBG Multitalent Quest на Американския университет в България. То се проведе в Благоевград, като в него се включиха предварително подбрани 64 участници от цялата страна, групирани на случаен принцип в общо 16 отбора от по четирима души. Останалите категории, в които се състезават учениците са математика, дебати, изкуство/спорт.

„Участието в това състезание беше страхотно. Не само се запознах с много талантливи млади хора на моята възраст, но също така научих много нови неща и развих своите умения. Препоръчвам го на всеки!“, каза шуменецът Огнян Симеонов.

Това не е първото постижение на единадесетокласника. Бил е част от отбора, спечелил Златна награда на международното IT състезание Cyberfair със сайт за скалните забележителности в България /www.rocktreasures.uchenici.bg/. Освен това е участвал в четири проекта по програмата Еразъм+ в Унгария, Полша, Португалия и Чехия. Лауреат е на националната олимпиада по астрономия за 2016 г.

ШУМ.БГ