Журито в специалност Цигулка с председател проф. Минчо Минчев и членове Гинка Гичкова, Флорин Кройтору, Мухамеджан Турдиев и Уте Хазенауер определиха наградите на цигуларите от втора група /до 15 години/ на МК „Панчо Владигеров“.

Журито реши да не присъди първа награда, втората отиде при Петър Владимиров, а третата си поделят Христина Коджабашева и Дзиаци Ванг. Наградата за най-добро изпълнение на произведение от Панчо Владигеров спечели Христина Коджабашева.

Второто място носи на изпълнителя парична награда от 350 евро, третата награда – 250 евро, а Наградата за най-добро изпълнение на произведение от Панчо Владигеров е 150 евро.

Петър Владимиров започва да учи цигулка на 6-годишна възраст и след приемането му в НМУ "Л. Пипков"-София работи с преподавателката Екатерина Драмалиева. Посещава майсторски класове на изтъкнати цигулари, носител е на Трета награда в Първа група на Националния конкурс за пианисти и цигулари "Панчо Владигеров" - Шумен 2013 г. Роден е на 6 март 2003 г.

Христина Коджабашева е ученичка в 8-ми клас на НМУ "Любомир Пипков", София в класа по цигулка на Милена Вълева. Посещавала е майсторските класове на Дора Шварцберг, Симеон Симеонов, Димитър Буров, Минчо Минчев, Мичо Димитров. Родена е на 8 март 2003 г.

Дзиаци Ванг е роден на 26 януари 2004 г. Започва обучението си по цигулка на 5-годишна възраст и в момента е шести клас в Националното училище по изкуствата "Проф. Веселин Стоянов", Русе. През 2016 и 207 г. участва в майсторските класове на Минчо Минчев.

В сряда в залата на НЧ "Добри Войников" от 18.30 часа започва прослушването на участниците в трета група /до 19 г./ допуснати до трети тур от журито:

Проф. Минчо Минчев е сред най-авторитетните имена, които се свързват не само с развитието на българската цигулкова школа, а и с международните успехи и популярност на българските музиканти. Той покорява публиката по сцените на Европа, САЩ, Канада, Латинска Америка, Австралия, Нова Зеландия. Завършил е музикалната академия в София в класа по цигулка на проф. Емил Камиларов, след което специализира при проф. Ифра Нийман в “Гилдхол скул”-Лондон.
Лауреат е на всички национални състезания за инструменталисти през периода 1963-1967 г. и е носител на отличия от престижни международни конкурси.
Многобройни са концертните му изяви в България и чужбина като гост на симфонични и камерни оркестри, както и с цигулкови рецитали. Гостувал е като солист на водещи оркестри в света – Лондонската кралска филхармония, Лондонски симфоничен оркестър, ВВС, London Mozart Players, Радиооркестъра на Романска Швейцария, Амстердамски симфоничен оркестър, Дрезденска филхармония и др.
Минчо Минчев е професор в Университета за изкуства Фолкванг-Есен, Германия, от 1990 г. Паралелно с това води ежегодни майсторски класове в България, Германия, Австрия, Куба, Мексико, Южна Корея, Гърция, Япония, Турция, Македония, Словакия. Води и клас по цигулка в Нов български университет.
В България е ангажиран с дейността на Международната фондация “Св. св. Кирил и Методий”, с фондация “Панчо Владигеров”, като от нейното учредяване през 1993 г. е неин председател и председател на журитата по цигулка на проведените национални и международни конкурси “П. Владигеров” в Шумен. В периода 1993-2001 г. е бил художествен директор на ММФ “Варненско лято”, а от 2002 г. е артистичен директор на Международната лятна академия на фестивала.
Флорин Кройтору има своите дебютни концерти като солист на Виенския филхармоничен оркестър под палката на Кристоф фон Донаний и е обявен от австрийската преса за “феноменален солов изпълнител”, притежаващ перфектна техника. Изнасял е безброй рецитали и концерти в страни от Европа, Азия, Африка и САЩ. Удостоен е с 11 награди от различни международни конкурси включително и Първа награда на Международния цигулков конкурс “Фриц Крайслер” във Виена. Има записи в радиостанции и телевизионни канали – американски, унгарски, италиански, френски, австрийски, японски, ирландски, исландски, шведски, полски, норвежки, британски и румънски.
Флорин Кройтору получава образованието си в Музикалната академия в Букурещ. През 2013 г. Издава два световно премиерни албума с транскрипции за солово изпълнение на цигулка по някои от най-красивите и трудни виртуозни творби записани някога. Когато не пътува по турнета из света  проф. Кройтору прекарва времето си в своята страна, където през 2003 г. завършва дисертацията си върху нов метод за преподаване на цигулка. Освен за концертиране и преподаване в майсторски класове той често е канен за жури в международни музикални конкурси. От 1999 г. Е преподавател в Националната музикална академия в Букурещ.

Гинка Гичкова започва обучението си по цигулка на 5-годишна възраст в родния си град Шумен при известния цигулков педагог Веселин Спиров. На 12 години изнася първия си самостоятелен рецитал, а като ученичка във Варненското музикално училище е удостоена с втора награда от Общобългарското състезание за инструменталисти. Обучението й в музикалната академия преминава в класа на проф. Емил Камиларов, когато следват години на успехи и признание свързани с награди и отличия от наши и чужди конкурси – Русенска филхармония, Международен конкурс  “Х. Виенявски”-Полша, МК в Монреал – Канада, МК за цигулари в Женева – Швейцария.
Периодът след завършване на музикалното образование на цигуларката се свързва с активна и богата концертна дейност с гостуване на всички симфонични оркестри в страната, както и на филхармонии в Швейцария, Германия, Унгария, Чехия, Румъния, Тунис. Дългогодишното сътрудничество с пианистката Савка Шопова довежда до изграждането на забележителен камерен състав, утвърден в България и известен в Гърция, Испания, Португалия, Индия, Русия, Кипър, Куба и Австрия.
Преподавателската дейност на Гинка Гичкова е свързан преди всичко с Националната музикална академия “Панчо Владигеров”, където е професор и има клас по цигулка. През периода 1992-2008 г. е поканена за преподавател и в Северногръцката консерватория в Солун, където води и летни курсове по интерпретация. Нейни ученици са били лауреати и носители на първи награди в наши и международни конкурси в Чехия и Гърция. Била е член на жури по цигулка и камерна музика на конкурси в България и чужбина.

Мухамедждан Турдиев е роден в Ташкент, Узбекистан. През 1971 г. е приет в класа на Игор Безродни в Московската консерватория “П. И. Чайковски”. Получава първа награда в националния конкурс през 1977 г. След дипломирането си се завръща в Узбекистан, където основава струнен квартет. Многократно изнася концерти като солов изпълнител, с оркестър и свири камерна музика. Струнният квартет, който създава, е удостоен с първа награда на Международния конкурс “Бородин”. Цигуларят основава оркестър за камерна музика “Узбекистански солисти”, който изнася концерти в много страни, включително и в САЩ. Мухамедждан Турдиев преподава музика във Факултета по музика и изящни изкуства в Университета “Билкент” от 1993 до 2016 г. През 2015 и 2016 г. организира Първи и Втори фестивал “Цигулкови дни в Билкент”, където събира заедно известни цигулари и млади цигулкови таланти.

Уте Хазенауер е основател на учебен център за музикално надарени деца в подготвителен колеж към Академията за музика и танц в Кьолн и от 2004 г. е негов ръководител, а също така има и цигулков клас, включващ млади студенти.
На 10-годишна възраст цигуларката е допусната заедно с Франк-Петер Цимерман въз основа на специална разпоредба,  като изключение за цялата страна, в Музикалната академия “Фолкванг” в Есен като студентка в класа на проф. В. Градов. По-късно учи в Есен, Манхайм, Кьолн и Детмолд при проф. С. Граврилов, проф. В. Маршнер и проф. Й. Ю. Ким. Участва в майсторски класове и взема частни уроци. От 13-годишна е на сцената като солист с оркестър. Още като студентка става асистент на проф. В. Градов в Есен и Манхайм и на проф. Й. Ю. Ким в Детмолд. След завършването си печели мястото на концерт-майстор в Симфоничния оркестър на Баварското радио в Мюнхен и става първата жена на тази длъжност от основаването на оркестъра. След това работи като концерт-майстор на Бамбергските симфоници и на оркестъра на Лондонската филхармония през 1999 г. От 2000 г. започва да преподава цигулка в университета Ото-Фридрих в Бамберг и заедно с Бенджамин Рамирес се отдава на преподаването и развитието на “инструментализма” като нов клон в педагогическите изследвания. Наред с преподавателската си работа тя участва в жури и комисии за изследване и насърчаване на даровити музиканти. Нейни ученици са носители на награди от национални и международни младежки музикални конкурси. В момента заедно със съпруга си  Бенджамин Рамирес, работи върху книга на тема “Морфологията на цигулковата техника”. От 2003 г. провежда редовно майсторски класове в Бамберг, Майнерцхаген, Керкен, Кьонингсвинтер Австрия, Кьолн, Митенвалд и др.

ШУМ.БГ