За трета поредна година Шумен се включва в международната инициатива Нощ на литературата, която ще се проведе на 10 май от 18,00 часа.

В три читателски места: пространството пред Драматично-куклен театър „Васил Друмев”, парка пред Народно читалище „Тодор Петков” и градинката пред Народно читалище „Стилиян Чилингиров – 1963” ще бъдат четени откъси от творби на 20 европейски автори, сред които Амели Нотомб, Колм Тойбин, Олга Грязнова, Хавиер Мариас, Елена Феранте, Пьотр Пажински и др.

Участие в представянето на избраните литературни текстове до момента са заявили представители на Областна администрация – Шумен, на Дружеството на писателите в града и на Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров”, актьори от Драматично-куклен театър „Васил Друмев”, студенти от Катедра „Журналистика и масови комуникации” на Шуменски университет „Епископ Константин Преславски”, преподаватели и ученици от СУ „Сава Доброплодни”, СУ „Трайко Симеонов”, НУ „Княз Борис I” и II ОУ „Д-р Петър Берон” в Шумен, възпитаници на Детско-юношески театър „БИС” при Общински детски комплекс – Шумен и на Вокално-театрална формация „Алдора”.  

В България инициативата Нощ на литературата се реализира за шести пореден път, като е инициирано от посолствата и културните институти на различни европейски страни, от Представителството на Европейската комисия в България и от Фондация „Детски книги”. Събитието се осъществява с организационната подкрепа на местните общини, библиотеки и други културни организации..

През настоящата година Нощта на литературата ще се проведе в дванадесет български градове – Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Добрич, Пазарджик, Перник, Пловдив, Русе, София, Стара Загора и Шумен.

ШУМ.БГ