Шуменецът Светослав Йорданов стана част от националния отбор на България, който ще представя страната ни на международната олимпиада по география. Престижната надпревара ще се проведе в началото на август в Белград, Сърбия.

Това съобщи за ШУМ.БГ преподавателят на дванадесетокласника от ППМГ „Нанчо Попович“ Венета Великова.

В момента Светослав и останалите му съотборници са на лагер в София, където работят с преподаватели от БАН и Софийски университет за предстоящото международно състезание.

Преди да попадне в отбора на България за надпреварата в Белград, Светослав е трябвало да се докаже на националната олимпиада по география, където се класира на четвърто място. След това шуменският ученик участва в тест по география на английски език, където печели второто място в България и титлата лауреат.

„Досега сме имали много участия в олимпиадата по география на национално ниво, но за първи път наш ученк се класира за международна олимпиада“, каза Венета Великова. Тя допълни, че за част от постигнатия успех на Светослав е допринесла и националната програма „Ученически олимпиади и състезания“, която обхваща талантливи ученици в областта на географията и икономиката и по която в гимназията работят от 7 години.

ШУМ.БГ