Картина на известния фламандски художник Петер Пол Рубенс, смятана за изчезнала от 400 години, бе открита сред колекцията на музеите на Глазгоу - и то изложена на публично място, разказва Би Би Си.

Портретът, рисуван в началото на XVII век, е забележителен и с това, че мнозина смятат нарисувания на него първи херцог на Бъкингам за любовник на крал Джеймс I. Картината е изложена в имението "Полок", резиденция на фамилията Стърлинг Максуел в Глазгоу. Заради "поправки", нанесени през годините от други художници, и пластовете замърсяване досега се е смятало, че е копие.

Набитото око на изкуствоведа Брендън Госвенър от предаването на Би Би Си "Загубените шедьоври" обаче довело до щателно проучване на портрета, чиято автентичност е потвърдена от музея на Рубенс в Антверпен.

Анализ на дървената повърхност, датиращ я към 1620 г., установил, че съвпада с тези на други Рубенсови картини, а рентгенови снимки разкрили по-ранни мазки на четката, приписвани на художника. Целият процес по идентифицирането й ще бъде излъчен в първия епизод от новия сезон на предаването на 27 септември.

Джордж Вилиърз - първият херцог на Бъкингъм, е един от придворните любимци на Джеймс I, наричан Джеймс IV в Шотландия. Отношенията им са предмет на много спорове сред историците, като някои смятат, че Вилиърз е бил любовник на краля.

При скорошна реставрация в една от любимите резиденции на Джеймс бе открит таен коридор между техните стаи. Херцогът е убит едва 45-годишен през 1628 г., три години след смъртта на краля. Смята се, че портретът е нарисуван през 1925 г.

Дневник