Шумен е домакин на ХIII-ия Национален форум на специалистите по здравни грижи под мотото "Здравните грижи - настояще и бъдеще". Двудневното научно събитие, което ще се проведе на 9 и 10 ноември събира в града 320 специалисти по здравни грижи от България, Македония и Русия, сред които и 45 студенти от Плевен, Стара Загора, Русе, Варна, Шумен.

Днес в сградата на Филиал Шумен бе открита Национална кръгла маса  „От академични постижения в здравните грижи към иновации в практиката“. Утре в деня на научното събитие, което ще се проведе от 13.30 ч. в хотел Шумен, ще бъдат представени  два пленарни доклада от Македония - на проф. д-р Домника Райчановска - Evaluation of Implementation of Polyvalent Vaccines in Macedonia и на д-р Гордана Димитровска - Fear of Cancer Recurrence: its Nature and Management in Clinical Practice. В събота ще започнат дискусиите и работа по секции.

Форумът се провежда под патронажа на Ректора на Медицински университет - Варна - проф. д-р Красимир Иванов, а организатор на проявата е Регионалната колегия на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи в Шумен.

Научният комитет се оглавява от проф. Соня Тончева, директор на Филиал Шумен, Национален консултант по Здравни грижи, а Организационният комитет се председателства от Милка Василева, БАПЗГ със заместник-председател Веска Райчева, председател на Регионалната колегия на БАПЗГ. Членове на комитетите са представители от шуменския филиал на варненския медицински университет, от МБАЛ, Шумен, КОЦ, МБАЛ „Св. Анна – Варна“, представители на детски ясли.

Организаторите определят събитието като уникално, както заради международното участие, така и заради студентската сесия, включена във форума. Според специалистите настоящото научно събитие ще подобри практиката на професионалистите по здравни грижи със споделяне на знания и добри практики. То отговаря и на новите предизвикателства на модерното сестринство, изискващи достъпни и качествени здравни грижи по европейски стандарти.

Пълните текстове на представените доклади на форума, както и постерите ще намерят своето място в електронен сборник на издателството на Медицински университет „Проф. д-р П. Стоянов“ - Варна.

ШУМ.БГ