Идната седмица в петък от 17.30 ч. в Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров” гостува художникът аниматор, карикатурист, режисьор и продуцент на игрални, анимационни и документални филми проф. Анри Кулев.
Срещата с Анри Кулев ще е предшествана през седмицата от филмова програма с режисирани от него заглавия, съобщиха от библиотеката.

Проф. Кулев е режисьор на повече от седемдесет игрални, анимационни и документални филма. Автор е и на множество карикатури, графики, анимационни ескизи и живописни творби, които представя в поредица самостоятелни изложби в страната и чужбина, а също и публикува на страниците на вестниците „Култура“, „24 часа“ и „Преса“.

Анри Кулев е в шести клас, когато публикува първата си рисунка във в. „Средношколско знаме“. Години по-късно завършва специалност „Режисура на анимационния филм“ в Държавния институт по кинематография в Москва, след което дълго време работи като режисьор, художник и сценарист в Студио за анимационни филми „Бояна“. През 1992-ра създава студио „Кулев филм продукция”, в което работи с редица български аниматори.

Повече от двадесет години преподава анимационна режисура в Нов български университет, а също журира редица международни фестивали, сред които Световният фестивал на анимационния филм Анси’87 във Франция,  Световният фестивал на анимационния филм Варна’89, двата фестивала през 2010 – Световният фестивал на анимационния филм „Хирошима“ в Япония и фестивалът „Послание към човека“ в Санкт Петербург, и др.

Срещата с проф. Анри Кулев е по инициатива на СНЦ „Мисия Култура” и Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров” и е част от инициативата срещи със значими шуменски творци, които днес са имена в националната и световната култура.

Филмова програма

13 ноември, понеделник, 17.30 ч.
„Г-жа Динозавър” /75 минути/

Игрален филм по сценарий на Рада Москова и музика на Любомир Денев. В ролите: Мария Каврджикова, Стефка Янорова, Иван Радоев, Любомир Чакалов, Мая Новоселска, София Каменарова, Мадлед Зубрек.
Филмът е носител на голямата награда „Златна амфора” на едноименния Балкански фестивал за филми и тв програми за деца и юноши.


14 ноември, вторник, 17.30 ч.
„Загадката „Веда Словена” /57 минути/
Лентата е документален филм за една от най-големите културни сензации в новата ни история – сборника с народни песни „Веда Словена", съставен от Димитър Веркович. Сборникът е първата българска книга с международно значение, успяла да привлече вниманието на европейския научен свят от XIX в. към България и нейното минало. Още след появата си е обявена за мистификация, като последвалите я анкети и изследвания на десетки просветени умове от миналия век до днес не са дали убедителен отговор на въпросите, свързани с нея.
Филмът е по сценарий на Борис Христов и музика на  Любомир Денев. Участват: Стоян Алексиев, Камен Донев, Емил Калев, Петя Силянова, Валентин Танев и др.

15 ноември, сряда, 17.00 ч.
„Врабците през октомври“ /117 минути/

Игрален филм по сценарий на Станислав Стратиев и музика на Любомир Денев. В ролите: Цветан Алексиев, Наум Шопов, Иван Иванов, Валентин Ганев, Деян Донков, Малин Кръстев, Линда Русева, Стефка Яноровал
Лентата е отличена с Наградата на Съюза на българските филмови дейци – Варна 2006.


16 ноември, вторник, 13.00 ч.
„Пук” /75 минути/
Първият български пълнометражен анимационен филм от 30 години насам. Създаден е по любимата на поколения деца едноименна приказка на Валери Петров и с гласовете на любими български актьори, а музиката и песните на композитора Любомир Денев превръщат красивата приказка почти в мюзикъл.

17 ноември, петък, 15.30 ч.
„Душевно” /57 минути/

Документален филм на режисьора продуцент Анри Кулев по сценарий на поета Борис Христов. Филмът разказва за сватбарския музикант Самир Куртов и срещата му с Иво Папазов – Ибряма.

 ШУМ.БГ