Седем студенти от Шуменския университет от специалностите „Икономика“ и „Компютърни информационни технологии“ и трима ученици от Професионалната гимназия по икономика в града от специалностите „Оперативно счетоводство“ и „Банково дело“ се включиха в III-ия Регионален конкурс по статистика - Шумен, 2017.

Той бе на тема „Икономическото неравенство във фокуса на статистиката“, а целта му е популяризиране на статистиката, като наука и практика.

Проблемите на икономическото неравенство се оказаха интересно предизвикателство за участниците, разработките, на които обхванаха различни сфери – от икономическото неравенство, отразено чрез разликата в заплащането между половете до населението в риск от бедност и работещи бедни в България. Сред тях ученичка от Професионалната гимназия по икономика пък представи анализ на заплащането на българския учител.

Комисия от преподаватели в Шуменския университет и Професионалната гимназия по икономика, както и експерти от шуменската статистика оцениха представените разработки по осем критерия и сред студентите отличиха работата на Биляна Иванова и Трифон Станчев, а  за победител сред учениците беше избрана Василена Маринова. Участниците, класирани на първо, второ и трето място, получиха сертификати, медали и награди.

Проявата, домакин, на която бе Факултетът по математика и информатика на университета, е
съвместна инициатива на Шуменския университет, Професионалната гимназия по икономика и отдел „Статистически изследвания - Шумен“. Конкурсът се провежда за поредна година и е във връзка с празника на академичната общност - 8 декември и патронния празник на Професионалната гимназия по икономика.

ШУМ.БГ