Денят преди Коледа – наричат го с различни имена Суха Коледа, Крачун, Малка Коледа, Детешка Коледа, Мали Божич или Наядка или Бъдни вечер, защото в молитвата, на празничната вечеря се пожелава всичко най-добро за в бъднини.. Както и да го назовем това е един от най-любимите празници от годината, който събира роднини и приятели от всички точки на света.

По традиция денят преди Коледа преминава в приготовления за тържествената бъднивечерска трапеза. От православна гледна точка, трапезата на Бъдни вечер има едно изискване  - да е постна, тъй като е последният ден от Рождественския пост. На този ден християните се подготвят духовно – чрез пост, изповед и молитва да приемат Светото Причастие и така достойно да посрещнат Рождеството Христово.

Трапезата трябва да е богата, а традицията повелява на нея да има варено жито, варен фасул, сарми с ориз или булгур, пълнени сушени чушки с фасул, ошав. Слагат се още орехови ядки, чесън и мед, кромид лук, запазени от лятото пресни плодове, вино, ракия. Приготвя се обредна пита, в която стопанката на дома поставя клонче дрян или паричка, която предвещава богата година.

Според поверието, когато вечерята приключи, масата не се раздига, а се остави до сутринта. Според някои това е, за да не избяга късмета от дома през годината, според други за покойните близки, а според децата, това е времето, през което Дядо Коледа идва и оставя подаръци под елхата, а ние му се отблагодаряваме с вкусна вечеря.

На този свят ден, празнуващи са Евгени, Евгения, Жени, Жечка, Бистра, Божана.

ШУМ.БГ