Шуменският Регионален исторически музей /РИМ/ откри на днешния  професионален празник на българските археолози изложба с непоказвани досега нови находки от кръглата арена в Плиска.

Експонатите са изложени в нова зала.
 
„В изложбата сме подредили над 50 експоната от всички групи паметници, като особен акцент и център на експозицията е нумизматичния сектор с представени златни и сребърни византийски монети“, каза за ШУМ.БГ Гергана Илиева от отдел Средновековна археология в музея.

Представени са още керамични съдове с различни форми, както и произведения на ювелирното изкуство - обеци, колани, апликации, нагръдни кръстове.

„Каменната кръгла арена в Плиска е нов обект, който досега не е публикуван, но вече е напълно проучен и социализиран. На него са работили през последните 10 години колеги от Археологическия институт към БАН с ръководител д-р Андрей Аладжов“, каза Илиева.

Според археолога от изключителен интерес са и постерите с текстова част и рисунки върху каменните плочи, поставени преди влизане в новата изложбена зала.

Изложбата е подредена вчера от Христина Стоянова, уредник в Националния историко-археологически резерват „Плиска“.

Днес в Деня на археолога сред първите посетители ще са историците и археолозите от Праистория, Антична археология и Средновековна археология на РИМ, както и колегите им от НАИМ на БАН-Шумен и Шуменския университет.

Новата изложбена зала се намира на втория етаж на музея.

ШУМ.БГ