Общинското предприятие "Чистота" ще поеме сметосъбирането и извозването в северната част на Шумен и кварталите "Мътница" и "Макак". За южната част и кв. "Дивдядово" е обявена обществена поръчка.

Към момента за чистотата северно от река Поройна отговаря "Екомакс" АД, а за другата половина - "РТК" ООД. Договорът с двете фирми обаче изтече още миналата година и от тогава те изпълняват дейността с възлагателни писма.

Да поеме работата и на двете фирми се подготвя от близо година ОП "Чистота". За да не стане провал обаче, общинското ръководство реши първоначално да му повери едната половина на града. 

"Готови сме да започнем веднага, когато дойдат казаните за смет", каза за ШУМ.БГ директорът на общинското предприятие Евгений Цанков. Той обясни, че след като са уведомени, че им се дава частта на "Екомакс", специалисти са обходили целия район и са изготвили план за разстановка на съдовете. "Тази северна половина е по-тежка за обслужване, по-голяма е и в нея живеят повече хора. Също така има повече тесни улици и повече зелени площи", каза Цанков.

Той добави, че предстои и обучение на шофьорите на новозакупените боклукчийски камиони и на товарачите.

ШУМ.БГ