За първи път шуменският филиал на Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“-Варна отбеляза Световния ден на съня. Проявата се състоя в сградата на филиала. Тя започна с презентация на доц. д-р Марио Петров Милков и завърши с пижамено парти.

„Това е част от социалния ни живот. Тази година ние за първи път отбелязваме този ден. Вълнувахме се за това. Благодаря на доц. Милков, че е при нас и ни прави част от това събитие.  Трябва още студентската скамейка да оценим проблемите и потребностите на хората, това ще ни накара да отидем по-бързо при тях, а те очакват това. Щастлива съм, че сме част от събитията, които организира МУ Варна. Радвам се, че приемате този ден, първо с това, че ще получите още информация, но и като шоу, за което ще допринесе пижаменото ни парти.“, каза преди лекцията на доц. Марков проф. Соня Тончева, директор на шуменския филиал.

В началото на своята презентация доц. Милков запозна студентите с дейността на Българското дружество по обструктивна сънна апнея и хъркане. „Дружеството е създадено през 2012 от МУ „Параскев Стоянов“ във Варна. От тогава участваме в семинари, симпозиуми, практически разработки у нас и в чужбина. Преди година бе поставено и интердисциплинарно начало в неговата дейност. В дружеството членуват  здравни мениджъри, кардиолози, пулмолози, невролози, педиатри, дентални медици и други специалисти. В дейността му участват много студенти, млади хора с инициативи с модерно мислене“, информира доц. Милков и покани младите хора да се присъединят към дружеството.

Той съобщи, че едно от постиженията на дружеството във Варна е кампания за преглед на шофьорите, които са една от рисковите групи и страдат от непълноценен сън. По думите на доц. Милков голяма част от катастрофите се причиняват при заспиване на водача зад волана, вследствие на непълноценен нощен сън.

„Проблемът с недостига на сън при хората стои все по-често на преден план. За лекуване на разстройството на съня са нужни много специалисти. Трябва да се работи систематично и на пациента да му бъде скъсен пътя от единия до другия специалист, до диагностика и лечение. Предпоставките за разстройството на съня са много – наркотици, шум, алкохол и др.  Хъркането е козметиката, то е върха на айсберга, зад него може да стоят много тежки разстройства на съня като сънната апнея. Състоянието на будност и сън са взаимно свързани. Ако ние нямаме добър сън, не сме и достатъчно пълноценни в работата си, в отношенията си с хората“, каза в началото на лекцията си доц. Милков.

Световният ден на съня се отбелязва от 2002 г. Акцентите в Световния ден на съня имат за цел да информират обществеността, че проблемите със съня са глобална епидемия, която създава множество здравословни проблеми. Множество медицински изследвания доказват, че липсата на добър сън е причина за високо кръвно налягане, затлъстяване, диабет, белодробни болести и др. Нарушеният сън води до влошена концентрация и се отразява негативно при дейности, изискващи прецизност и добра кондиция. Експертите напомнят, че нарушеният сън не е заболяване, а симптом, затова не бива да се прибягва до самолечение, а да се потърси лекарска консултация. След като бъде установена причината за безсънието, може да се предприеме адекватно лечение.

Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“-Варна за трети пореден път организира честване на Световния ден на съня съвместно с Унверситетски Медико-Дентален център и Българското дружество по Обструктивна сънна апнея и хъркане, както и Световната сънна асоциация. За първи път честването тази година се провежда и във филиалите на Медицинския университет – Шумен, Велико Търново и Сливен.

ШУМ.БГ