Деца в риск и с противообществени прояви, връстниците им от Средното училище „Йоан Екзарх Български“ в Шумен се срещнаха с прокурори, но не в съдебната зала, а на футболния терен. Инициативата е на Окръжна прокуратура в Шумен под надслов „Заедно можем“.

Днес в спортната зала на СУ „Йоан Екзарх Български“ десетки малчугани и представители на прокуратурата облякоха фланелки с надпис „Заедно можем“ и показаха, че спортът е средството срещу агресията и насилието. В двубоя участваха смесени отбори от ученици и прокурори от седем прокуратури  - Районните прокуратури от Варна, Добрич, Попово, Омуртаг, Велики Преслав, Шумен и от Окръжната прокуратура в Шумен. Съставите носиха имената „Светлина и „Надежда“.

Гости на проявата бяха говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова, и.ф. административен ръководител на Апелативната прокуратура във Варна Вилен Мичев, треньорът на националния отбор по футбол Петър Хубчев, изпълнителният директор на ПФК „Лудогорец“ Ангел Петричев, футболисти.

„Нашата инициатива „Заедно можем“ е подкрепена от главния прокурор на Република България Сотир Цацаров, за което му благодарим. Мероприятието е насочено към най-важната част на нашето общество - децата. Вярваме, че спортът е много добра превенция. Стремежът ни е да вдъхнем надежда на деца в трудно положение, да им дадем стимул да се развиват и да станат достойни граждани“, каза шефът на Окръжна прокуратура в Шумен Маргарита Георгиева.

За партньорството в това начинание на прокуратурата Георгиева връчи грамоти на директора на СУ „Йоан Екзарх Български“ Валентина Тодорова, директорът на ОД на МВР Ялчън Расим, на Маргарита Мешикова, секретар на местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, изпълнителният директор на ПФК „Лудогорец“ Ангел Петричев, на легендата на българския футбол и старши треньор на националния ни отбор Петър Хубчев, на съдиите на двубоя Веселин Гацев и Мирослав Петров.

„Благодаря на всички, че избрахте СУ „Йоан Екзарх Български“ за домакин на тази проява.  В стратегията на нашето училище е записано като цел учениците да станат добри хора. Затова се радвам, че сме партньори в инициативата на Окръжна прокуратура – Шумен „Заедно можем“, приветства с добре дошли гостите днес директорът на СУ „Йоан Екзарх Български“ Валентина Тодорова.

„От момента, в който съм в националния отбор, никога не сме отказвали такива инициативи. Убеден съм, че колкото повече децата се занимават със спорт, толкова по-добре те се учат на самодисциплина и други важни неща, които трябва да използват в живота“, каза преди мача Петър Хубчев.

Началният удар на футболната среща между съставите на „Светлина“ и „Надежда“ бе даден от националния състезател по футбол Георги Костадинов, който се оказа, че учи право.

След двубоя всеки един от малките футболисти получи топка и грамота като награда за участието си във футболния мач и инициативата „Заедно можем“. Малчуганите имаха възможност да говорят с футболисти на „Лудогорец“ и националния отбор, както и с Петър Хубчев и да получат автографи от тях.

ШУМ.БГ