Седмицата на гората, която тази година се открива на 2 април, ще се проведе под мотото „Децата и гората на България за бъдещето на зелена Европа“. Затова и проявите в ловните и горски стопанства в Шуменско са насочени към малчуганите, учениците и студентите, които ще участват в залесяване, ще се запознаят с работата на лесовъдите, ще проведат редица занятия свързани с опазване на гората, съобщиха от СИДП.

През седмицата малчуганите от IV група на Детската градина в Никола Козлево ще помогнат на служителите от ДЛС-Паламара да засадят дръвчета в двора на градината и ще проведат занятия по Горска педагогика, а децата от детските градини във Велики Преслав и Върбица ще подредят рисунки в изложба. С рисунки, но на асфалт още в първия празничен ден под наслов „Чудесата на гората“ ще се включат и децата от Смядово. Там горски педагози ще проведат и съвместно занятие с малчуганите от ДГ „Маргаритка“.  Интерактивни игри, подготвени от горските педагози, изненади и лакомства пък очакват шуменските деца и първокласници от училищата, които ще се съберат пред Информационния център на ПП „Шуменско плато“, където ще се проведе занятието „Лесовъд за един ден“ на 11 април от 13.00 ч. Служителите на ДГС-Нови пазар са избрали заедно с деца от детските градини да залесяват дръвчета на 3 април.

Шуменски ученици и студенти ще залесяват на територията на ДГС-Шумен заедно с лесовъди, които ще им обяснят целта и технологията по производство на фиданки и залесяване и ще им покажат разсадника на стопанството в с. Салманово, където ще се проведе Ден на отворените врати. Учениците от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий" от Велики Преслав се включват в традиционната кампания „Лесовъд за един ден“.

По време на Седмицата на гората ще бъдат подарени много дръвчета, залесени по детски градини, училища и в шуменския университет. Залесяване от служители на ловните и горски стопанства заедно с граждани ще бъде извършено на терени в близост до с. Хърсово, в отдел 63 на територията на ДГС-Шумен, в землището на с. Златар. През празничната седмица лесовъдите от Смядово ще подарят дръвче за залесяване, на всички предали в стопанството 20 и повече килограма хартия за рециклиране.

Седмицата на гората ще бъде белязана още с изложба, с колажи на тема „Традиции и нрави на Европа“, подредена в стопанството в Смядово. В Нови пазар пък ръководството на стопанството е организирало среща и ще отдаде дължимото признание на лесовъди-ветерани. Шуменският университет е решил да организира научна конференция на специалностите от факултет „Природни науки“, в която лесовъди и възпитаници на висшето училище, които работят в стопанствата ще вземат участие. В края на конференцията преподаватели и студенти от ШУ, заедно с експерти от СИДП и ДГС-Шумен, ще засадят дръвчета в парка на университета.

Едно от важните събития по време на Седмицата на гората ще бъде отбелязването на 2 април на 70-годишнината  от основаването на стопанството във Върбица. По повод на годишнината официално ще бъде открита изцяло реновираната сграда на поделението.

ШУМ.БГ