Швеция е световен шампион по хокей на лед за 11-и път в историята си и за втора поредна година. "Тре кронур" надви Швейцария с 3:2 след дузпи в един от най-драматичните финали в последните години.

Шведите, които спечелиха титлата преди година след успех над Канада, срещнаха сериозни трудности докато пречупят Швейцария. Два пъти "кръстоносците" повеждаша след попадения на Нино Нидерайтер (16-а минута на първата третина) и Тимо Майер 3.13 след началото на втората част). Шведите обаче показаха характер и изравняваха с точни изпълнения на Густав Найкист и Мика Зибеняд.

Попаденията във втората третина паднаха при ситуации на пауърплей. За сметка на това третата оследна част беше изцяло тактическа битка и не предложи нищо интересно.

При дузпите голяма роля имаха двамата вратари Андерс Нилсон и Леонардо Дженони. Швейцария започна с точно изпълнение на Андригето, докато за шведите Зибеняд и Ракел пропуснаха.

Точно тогава обаче Нилсон направи четири поредни спасявания срещу Фиала, Корви, Хаас и Нидерайтер, докато за шведите точни бяха Екман-Ларсон и Форсберг, с което титлата отиде в "Трите корони".

Титлата е втора поредна за Швеция. Тимът стъпва на върха в хокея, след като детронира Канада. Преди това именно "кленовите листа" бяха шампиони в две поредни години (2015 и 2016).

Дневник