От встъпването на кмета и на партия ГЕРБ в управлението на Шумен през 2015 г. до днес те получават за дейността си „Слаб 2“. Оценката им постави днес БСП на нарочна пресконференция, на която присъстваха народният представител Иван Иванов, председателят на общинската организация Веселин Пенчев и общинският съветник Иван Йонков.

„От управлението на ПП ГЕРБ шуменци са ощетени и потърпевши – с увеличаване цената на водата, за която плащаме 22% по-високи сметки, без да е подобрено нейното качество. ГЕРБ не допринесе и за решаване на проблемите на обикновените хора, а „видимите резултати“ залегнали в програмата на управляващите са свързани преди всичко с уреждане на личните и групови интереси на хората в и около ГЕРБ и на близките до тях бизнес среди“, каза председателят на общинската организация на БСП Веселин Пенчев.

Според червените управлението на ГЕРБ-Шумен блокира политическия диалог в града, насажда страх в служителите на администрацията и общинските структури. Липсва управленски капацитет, опит и експертни познания в обществените сфери.

Управляващите бяха обвинени, че умишлено бавят изграждането на пълномащабно предприятие „Чистота“, с което се пречи да се постигнат икономически, социални и екологически ползи за града. „Липсва политика за малките населени места, в сферата на културата, управленски капацитет, поставящ под риск проекти, а приоритетите им в сферата на образованието доведоха до закриване на училища, детски градини, обслужващи звена и съкращения на педагози“, каза Пенчев.

Инж. Иван Йонков изрази безпокойство относно отменената заповед на министъра на МОСВ от Върховния съд за въвеждане на Санитарно-охранителна зона на яз. „Тича“, за изграждането на Пречиствателната станция за питейни води, за финансовото състояние на ВиК. Според него дружеството вече не е в състояние да съфинансира бъдещи проекти и той призова за повече информация по тези проблеми.

Народният представител Иван Иванов беше по-краен и поиска оставката на ръководството на ВиК и незабавно влизане на прокуратурата в дружество, "както и ГЕРБ да си понесат политическата отговорност".

„Смея да твърдя, че проектите във ВиК сектора по ОП „Околна среда“ няма да се състоят по две причини. Първата е решението на ВАС за отмяна на СОЗ на яз. „Тича“, а това е изключително необходимо условие за реализиране на проект за пречиствателна станция за питейни води. Втората причина е състоянието на ВиК дружеството. Съгласно доклада на одита е видно за всички, че дружеството е във фактически фалит, дружеството е декапитализирано. Неговите пасиви надвишават многократно активите му, което по редица български закони и по Търговския закон означава, че дружеството е във фактически фалит“, каза депутатът.

„Това ми дава основание като народен представител и като представител на ръководството на БСП-Шумен да поискаме оставката на ръководството на ВиК и незабавно влизане на прокуратурата в дружеството. Сегашното състояние на дружеството поставя под риск здравето и сигурността на населението, което по Наказателния кодекс представлява сериозно престъпление. В същото време за сегашното състояние на ВиК сектора и на ВиК дружеството политическа отговорност носят ръководството на ГЕРБ в Шумен и персонално отговорност носи Любомир Христов, като областен координатор на партията“, каза Иванов.

Той призова  хората, които в момента са във ВиК, да си тръгнат доброволно от там и да дадат възможност на МРРБ да вземе спешни и неотложни мерки за стабилизирането на дружеството.

ШУМ.БГ