Провокирани от изключителната популярност на темата за Европредседателството на България, от една страна, и осъзнавайки важността на информираността за структурите на Европейския съюз и тяхната работа, ученици от Xб клас на Средно училище „Йоан Екзарх Български“, гр. Шумен инициираха и реализираха проект на тема „Председателството на България на Съвета на Европейския съюз“.

Проектните дейности протекоха в рамките на  четири месеца – от февруари до май. Те преминаха през няколко етапа – събиране, анализиране и обобщаване на информация, създаване на интерактивна презентация, която беше представена от два екипа пред всички паралелки на седми, осми и девети клас.

Със знанията си и с начина, по който ги поднесоха, момичетата събудиха интереса на съучениците си към темата. Всеки разбра, каква е разликата между Съвета на Европейския съюз, Европейския съвет и Съвета на Европа; как работят Европейският парламент, Европейската комисия и останалите европейски институции. Кулминацията на проекта беше информационно събитие, на което присъстваха учениците от единадесети клас, учители, г-н Любомир Христов - кмет на Община Шумен, представители на общинската администрация, преподаватели от ШУ „Еп. К. Преславски“, журналисти.

Включвайки се в интерактивната игра – идея на учениците, присъстващите влязоха в ролята на министри на образованието, младежта, културата и спорта на държавите-членки, които провеждат неформален съвет на тема „Бъдещето на Европа и младите хора“.  Заразен от ентусиазма на десетокласничките, г-н Любомир Христов направи предложение да допълни техните знания за европейските институции чрез среща на живо с български евродепутат. Благодарение на неговата съпричастност беше реализирана дискусия в Актовата зала на училището с г-н Емил Радев – член на Европейския парламент. Той разказа на учениците, как работят евродепутатите и отговори на въпроси по актуални теми. В разговора с г-н Радев учениците споделиха мечтата си да посетят Европейския парламент в Брюксел. Оценявайки високо техния труд и амбиции, той ги покани за свои гости в Европарламента като част от група ученици и студенти от цяла България – победители от различни, организирани от него конкурси.

В периода 25 – 27 юни 2018 г. нашите ученици посетиха Брюксел и Европейския парламент. На място г-н Емил Радев ги запозна с влиянието му върху ежедневието на хората и въздействието му в цяла Европа и по света. След това ги потопи във вълнуващата атмосфера на пленарната зала на най-големия в света транснационален парламент – сцена на множество гласувания с историческо значение. Видяха работните места на 751 евродепутати – изразители на интересите на гражданите на Европейския съюз.

Благодарим още веднъж на г-н Емил Радев и г-н Любомир Христов за предоставената възможност младите хора – бъдещето на Европа, да се докоснат до работата на Европейския парламент - сърцето на европейската демокрация.

СУ „Йоан Екзарх Български“
Платена публикация