Роджър Федерер определи за приключила битката за първото място в световната ранглиста по тенис през годината. Швейцарският тенисист, който се завръща на кортовете за турнира в Синсинати след близо месец почивка, обяви че не може да се пребори с Рафаел Надал.

В момента испанецът води в ранглситата с 10 220 точки, а Федерер е втори с 6480. Голямата разлика между двамата се получи, след като швейцарцът реши да пропусне целия сезон на червени кортове. След това Маестрото не успя да защити титлата си на "Уимбълдън". Надал пък има пет титли дотук през годината, три от които дойдоха в турнири от сериите "Мастърс".

Освен това носителят на 20 титли от Големия шлем, смята че никога повече няма да има шанс да се върне на първото място.

"Ако трябва да съм честен смятам, че битката за №1 за 2018 г. приключи. За мен е далеч по-важно да съм здрав и да мога да играя на най-високо ниво", каза Федерер преди турнира в Синсинати.


Швейцарецът обясни, че се е наслаждавал да се върне отново начело в ранглистата, като това се случи през юни. Тогава Маестрото подобри собствения си рекорд за най-възрастен №1 и беше пръв за 310-а седмица в кариерата си.

"Наслаждавах се като за един последен път. Факт е, че вече не мога да играя на 20 турнира в рамките на един сезон, затова подбирам програмата си по-внимателно. Ясно е, че това няма да ми позволи да съм №1, затова съм се фокусирал единствено върху победите в големите надпревари", каза още Федерер.

Той започва участието си в Синсинати срещу германеца Петер Гойовчик. Федерер каза, че се чувства добре, но трябва да натрупа игрови ритъм. Голямата цел на швейцареца е US Open, който започва на 27 август.

Маестрото ще преследва шеста титла в Ню Йорк и първа от 2008 г. Федерер заедно с Пийт Сампрса и Джими Конърс държи рекорда за най-много титли в US Open в откритата ера.

Дневник