Дни след като редица европейски държави се отказаха от доскоро приемливия за тях пакт на ООН за миграцията, представители на държавите от международната организация се събират в Маракеш, за да го приемат, пише "Асошиейтед прес".

Глобалният пакт за безопасна, организирана и редовна миграция трябва да бъде формално одобрен в Мароко на среща днес и утре. Работата по него започна, след като всички 193 държави от ООН (включително Съединените щати) приеха през 2016 г. декларация, според която никоя държава не може сама да се справя с международната миграция.

Въпреки това преди година САЩ се изтеглиха от пакта с твърдението, че заявените в него ангажименти не съответстват на американските имиграционни и бежански политики.

Според експерти пактът е лесна мишена. Изтеглянето от него може да носи точки пред антимигрантски настроените избиратели, без да има отрицателни последици за правителствата, пише "Асошиейтед прес".

Кой отхвърли пакта

Независимо от дадения през 2016 г. сигнал, че ще приемат необвързващия пакт, уреждащ интеграцията на мигранти, влезли в съответните страни, множество държави решиха да не го подкрепят в последните седмици. Освен Израел и Австралия повечето държави, които го направиха, бяха от Източна Европа.

Тази седмица правителствата на България и Словакия потвърдиха, че няма да подпишат пакта. Словашкият външен министър Мирослав Лайчак подаде оставка в знак на протест, макар впоследствие да оттегли решението си. Това направиха и Полша, Чехия, Унгария, Литва, Латвия и Естония.

В Западна Европа белгийското правителство бе силно засегнато от разногласията заради пакта. Министърът за миграцията Тео Франкен (от крайнодесния Нов фламандски алианс) нарече документа "твърде промигрантски" и обяви, че "му липсва нужният нюан, са за успокои европейските граждани." Белгийският премиер Шарл Мишел обаче все пак реши, че последната дума е на парламента, а депутатите одобриха документа.

Най-заредено със символика обаче бе решението на Австрия да се изтегли от пакта, тъй като страната държи председателството на Съвета на ЕС до края на годината. Италия също отказва да подпише документа - единствената силно засегната от мигрантската криза страна в списъка на отхвърлилите го. Резерви срещу него изрази и Швейцария.

Дневник