Турция обяви, че осъжда решението на Австрия да забрани политически символи, употребявани в страната, предаде "Хюриет дейли нюз".

Сред поздравите, които ще бъдат забранени, са знакът с два пръста, използван от националистическата организация "Сивите вълци", и знакът "Рабия", добил популярност покрай протестите в Египет и използван от управляващите, включително от президента Ердоган (какво изразява "Рабия" четете тук).

"Не приемаме решението и силно го осъждаме", каза турското външно министерство в изявление. "Тези политически и религиозни символи нямат дори далечна връзка с екстремизма... Ако австрийските власти искрено искат да се справят с екстремизма, първо трябва да се вгледат в собствената си страна" и "във все по-разрастващите се крайнодесни и расистки тенденции, проникнали дори в традиционната политика".

Изявлението последва гласуване на законопроект, който се готви от няколко месеца и който бе приет тази седмица.

С него се забраняват "екстремистки символи" като поздрава с два изпънати пръста на "Сивите вълци", "Рабая" и всякакви обозначения, свързани с ислямистки, крайнолеви или крайнодесни екстремистки групи като "Хамас", "Мюсюлмански братя", Кюрдската работническа партия, хърватските усташи и други.

Нарушаването на този закон предполага глоба от 4 до 10 хил. евро според австрийската агенция АПА. Забраната влиза в сила от 1 март.

Дневник