Светлозар Николов постави нов национален рекорд за юноши до 18 години на 400 метра съчетано плуване - 4:14.25 минути. Това време осигури на 18-годишния българин 25-о място на световното първенство в малък басейн в Гуанджоу.

В надпреварата участваха 34-ма състезатели. Николов плуваше във втората от четирите серии, като завърши шести. От тази серия за финала се класира само един плувец - Томас Перибоньо Авила от Еквадор, който записа време 4:05.08 минути.

Най-добро време в пресявките записа фаворитът за златото Далия Сето. Японецът преплува дистанцията за 4:00.05 минути. Той изпревари с цели 4.08 секунди втория най-бърз в сериите - Брандън Алмейда от Бразилия. Трети с време 4:05.58 минути се класира австралиецът Томас Фрейзър-Холмс.

Останалите финалисти са японецът Томоя Такеучи, унгарците Петер Бернек и Гергей Гюрта и португалецът Жоао Алешандре Витал, който затвори финала с време 4:06.93 минути.

В днешния предпоследен ден на световното имаше още две плувания с българско участие. Калоян Братанов завърши 60-и от 109 участници на 100 метра свободен стил. Той финишира за 50.52 секунди, като остана на четири секунди и половина от най-бързия в сериите - Кейлъб Дарсел от САЩ.

В спринта на 50 метра при жените Диана Петкова се класира 22-а от 93 участнички. Българката завърши за 25.16 секунди, като остана на 0.54 секунди от място в полуфиналите.

С това приключи българското участие на световното. България изпрати седем плувци, което е рекорден състав, откакто се провеждат шампионати на планетата в 25-метров басейн. В отбора бяха Петкова, Николов, Братанов, Антъни Иванов, Йордан Янчев, Любомир Епитропов и Габриела Георгиева. Шестима от тях са на възраст между 17 и 19 години.

Антъни Иванов записа най-доброто класиране - осмо място във финала на 200 метра бътерфлай. Българските плувци завършиха световното с девет поправки на национални рекорди.

Дневник