Ливърпул" затвърди шампионските си амбиции и взе поредния си важен тест във Висшата лига, като спечели най-голямото дерби на английския футбол – това с "Манчестър юнайтед". Червените се наложиха на своя "Анфийлд" с 3:1, с което се върнаха на първата позиция.

Садио Мане и Джеси Лингард се разписаха през първата част. След почивката Джердан Шакири се появи в игра и имаше голямо влияние, като се разписа два пъти, за да стане големият герой в дерби №201.

Домакините записаха шеста поредна победа в шампионата и продължават да нямат загуба, която вече продължава 18 двубоя. "Ливърпул" прави най-добрия старт в историята си, а "Юнайтед" е с най-слабото си постижение след 17 кръга – 26 точки.

"Ливърпул" води с 45 точки, като има с една повече от шампиона "Манчестър сити". Това беше първото дерби за червените, които в празничния период се изправят срещу "Арсенал" (29 декември) и "Сити" (3 януари).


За "Ливърпул" това е първа победа над "Юнайтед" след серия от осем мача без успех. За последно мърсисайдци се бяха наложили над големия си съперник на свой терен през 2013 г.

Жозе Моуриньо избра дефанзивен състав, който имаше за цел да задържи максимално дълго нулевото равенство. "Ливърпул" обаче действаше агресивно от самото начало и притисна гостите в собствената им половина.

След сравнително тихи първи минути, червените откриха в 24-ата. Фабииньо получи топката около границата на наказателното поле и пусна хитър пас зад гърба на защитата към Садио Мане. Сенегалецът овладя на гърди и с хубав удар от въздуха преодоля Давид Де Хеа – 1:0.

Постепенно "Юнайтед" успя да пренесе играта малко по-далеч от собствената си врата. "Червените дяволи" не я задържаха трайно, но показха идеята си да търсят Лукаку извън наказателното поле, който да увлича централните бранители.

В 33-ата минута вратарят на "Ливърпул" Алисон сгреши без да бъде сериозно тестван. Той тръгна да улавя центриране отляво, но изпусна топката на пътя на Джеси Лингард и халфът изравни.

Изравнителното попадение помогна за плана на Жозе Моуриньо през втората част. "Юнайтед" се прибра пред своята врата без никакви намерения да атакува, а само рушеше играта. Това видимо затрудни "Ливърпул" и дълго време играчите на Юрген Клоп не успяваха да преминат през сгъстената защита на гостите.

Всичко се промени с влизането на терена на Джердан Шакири. Швейцарецът се появи от резервната скамейка в 70-ата минута и само три по-късно се разписа.

След атака отляво и лошо изчистване, топката стигна до Шакири, който с плътен удар я прати в гредата, а от там и в мрежата.

В 80-ата минута Шакири окончателно се доказа като герой за мърсисайдци, вкарвайки втори гол. С удар с левия крак от границата на наказателното поле Шакири преодоля Де Хеа още веднъж. Испанецът беше затруднен и от рикошет в крака на Ерик Баи.

Дневник