Шесткратният шампион в Australian Open Новак Джокович преодоля най-трудното си препятствие дотук в турнира, като пречупи в четири сета 19-ият в света Данийл Медведев 6:4, 6:7 (5), 6:2, 6:3. Световният №1 загуби сет във втори пореден мач, като отново допусна спадове в представянето си. Благодарение на по-доброто си кондиционно състояние и опита в ключовите моменти обаче сърбинът се справи с руския талант. Срещата продължи 3.15 часа.

Джокович записа трета победа в три срещи с Медведев. За пръв път двамата се срещнаха в турнир от Големия шлем.

За сърбина това е десето участие на четвъртфинал в Мелбърн и общо 43-и в Големия шлем. С повече четвъртфинали в шлема е единствено Роджър Федерер (53).

Руският талант хвърли много сили, за да опита да спре по-опитния си съперник, но не успя. В края на срещата 22-годишният Медведев беше много изтощен, като в четвъртия сет няколко пъти искаше намеса от физиотерапевта.

Напред в турнира Джокович ще срещне Кей Нишикори.

"Ако съперникът ми в следващия мач ме гледа, искам да му кажа, че никога не съм се чувствал по-свеж", пошегува се Джокович след изтощителния си мач. "Искаше ми се другият (Кареньо Буста) да спечели, защото Кей е много неудобен съперник, той е един от най-бързите в тура."

Джокович реализира шест аса в срещата, но и допусна пет двойни грешки. Сърбинът сервираше 67% и спечели 61 от всички 84 разигравания на първия си сервис. Той реализира и 43 уинъра, а броят на непредизвиканите грешки беше висок – 50. При Медведев показателите бяха 38 уинъра и 49 непредизвикани грешки.

Световният №1 мина експресно през първата част, която спечели след само 40 минути. Той беше много уверен в началните геймове и макар че беше пробит при 5:3 в своя полза, не трепна, а бързо върна пробива, за да затвори сета.

Втората част беше много оспорвана с някои маратонски сетове, като Медведев първи се пропука. Руснакът загуби подаването си в четвъртия гейм, при който Джокович поведе с 3:1. Интригата се върна при пробив на Медведев в седмия гейм и така двамата започнаха битката отначало, за да се стигне до тайбрек.

В него по-младият тенисист бързо поведе с 3:0 точки и така си осигури ключово предимство, което не изпусна до края тайбрека, надделявайки със 7:5.

Самочувствието, което Медведев натрупа след спечеления сет, не му свърши работа много дълго и Джокович отново показа най-доброто в играта си в третата част. Той взе предимство в петия гейм, когато проби и поведе с 3:2, а до края на частта не даде нито гейм на съперника си, повеждайки отново.

Постепенно физическите сили на руснака се изчерпаха и в четвъртия сет той няколко пъти искаше намеса от физиотерапевта. Джокович усети, че идва моментът да натисне, и рано в сета проби, като до края не изпусна предимството си. Сърбинът спаси и точка за пробив, което допълнително ядоса Медведев.

В последните три гейма руснакът постоянно хвърляше ракетата си по корта след всяка своя грешка. Изпускането на нервите му коства и нов пробив в деветия гейм, с който Джокович узакони победата си.

В друг мач осмият поставен Кей Нишикори се справи с Пабло Кареньо Буста в епичен мач 6:7 (8), 4:6, 7:6 (4), 6:4, 7:6 (8), в който трябваше да обръща от 0:2. За трети път от началото на турнира японецът мина през пет сета, след като още на старта имаше подобен мач с Камил Майчак, а после и с Иво Карлович.

Нишикори победи испанеца след 5.11 часа оспорвана битка на "Маргарет Корт арена".

Японският тенисист се класира за своя четвърти четвъртфинал в Мелбърн, като никога не е преодолявал тази фаза на турнира. Кареньо Буста от своя страна беше много близо до това да стигне до своя втори четвъртфинал в Големия шлем след "Ролан Гарос" през 2017 г.

Испанецът игра изумително в първите две части, но след това Нишикори се събра и успя да отговори на предизвикателството. Макар да беше изправен до стената се справи с тайбрека в четвъртия сет, за да вкара нещата в решителен пети сет.

В последната част Нишикори поведе с 4:2, но допусна да бъде пробит в десетия гейм. Стигна се до тайбрек, който се проведе в новия формат, като печели първият тенисист до 10 точки. Кареньо Буста поведе убедително с 8:5 точки след отлични действия на корта.

Тогава дойде най-спорният момент в мача, когато съдията на линията отсъди топка в аут, а испанецът започна да протестира, че това му е повлияло. Системата "ястребово око" показа, че топката е добра, а според съдията на стола обаждането от лайнсмена не е повлияло на Буста, така че присъди точката за Нишикори.

Това накара Кареньо Буста да изпусне нервите си, а Нишикори се възползва и го победи с 10:8 точки, за да стигне и до четвъртфиналите, докато съперникът му напусна корта с викове и обиди към съдиите.


"Мисля, че това, което стана е несправедливо. Съдиите направиха грешка и аз не съм съгласен. Кей игра превъзходно, но аз просто мисля, че сгрешиха. Напуснах корта, защото бях бесен и не исках да направя нещо глупаво", каза след срещата испанецът.

Класирането на Нишикори затвърждава отличното представяне на Япония в турнира. Едва за трети път в Откритата ера представители на тази страна при мъжете и жените едновременно са на четвъртфинал, след като за там се класира и Наоми Осака.

Дневник