Как да пазят гората и нейните обитатели, колко голямо е значението на дърветата и защо те се наричат белите дробове на Планетата, какви видове дървета и животни има на Шуменското плато и в България? Това бяха част от въпросите, които учениците от 2 и 3 клас на  III ОУ „Димитър Благоев“ зададоха на експертите от ПП „Шуменско плато“ и Регионалната дирекция на горите и разбира се получиха верните отговори.

Откритият урок, съпътстван с развлекателни игри, бе организиран по повод Международния ден на гората – 21 март. Той се проведе пред Летния информационен център на природния парк.

„Горите могат да съществуват без хората, но хората не могат да съществуват без горите. Горите помагат много за пречистването на въздуха, почвата, използват се в строителството, промишлеността“, въведе в темата децата инж. Антон Дончев. След това експертите попитаха децата знаят ли как да пазят горите и защо те са толкова важни за Земята.

Учениците обясниха, че за да се запази биологичното разнообразие в гората не трябва да се пали огън на открито, не трябва да се унищожават дървета, в защитените зони не трябва да се берат растения, да се убиват животни.

Ирина Павлова от дирекцията на ПП "Шуменско плато" разказа на децата, че паркът е обявен за защитена територия на 5 февруари 1980 г. с цел съхраняване на ценните растителни и животински видове. Обясни им още, че Шуменското плато е интересно и отлично място за отдих и разходки, по време на които могат да се видят много видове животни и растения.

След краткия урок децата се включиха в игри, в които разпознаваха животни и научиха повече за обитателите на Шуменското плато.

ШУМ.БГ