„Лудогорец" и ЦСКА ще решат развоя на титлата в Първа лига в последния кръг на първенството, след като спечелиха преспоследните си срещи. Двубоите от 35-ия кръг завършиха с победи на двата претендента, които остават разделени само от една точка - "Лудогорец" води със 76, а червените имат 75.

В дербито на кръга ЦСКА надви "Левски" с 2:0 с голове на Тиаго Родригеш и Евандро. Двете попадения на червените паднаха в последните 20 минути. По същото време в Пловдив "Лудогорец" надви със същия резултат "Ботев" като гост. Точни за шампионите бяха Клаудиу Кешеру и Якуб Шверчок.

Дотук в сблъсъците между ЦСКА и "Левски" червените не само, че нямаха победа над големия си съперник, но нямаха и отбелязан гол. В най-важния момент обаче играчите водени от Добромир Митов и Люпко Петрович се представиха на висота.

Двата мача се играха по едно и също време, но единствената прилика беше резултатът. "Лудогорец" реши всичко в Пловдив още до почивката, когато вкара два гола в рамките на 10 минути. В София ЦСКА не беше на ниво през първата част, когато дори не успя да отправи точен удар и беше неутрализиран от сините.

През втората част червените играха по-добре и стигнаха до два гола.

В последния кръг за сезона на 24 май ЦСКА е домакин на "Ботев" (Пловдив), а "Лудогорец" приема "Черно море".

Много нерви и малко качество в дербито

Треньорът на сините Георги Тодоров направи няколко промени, като голмайсторът Станислав Костов се върна в стартовия състав за сметка на Валери Божинов. На пейката беше оставен и Мартин Райнов. В ЦСКА отново липсваше капитанът Николай Бодуров.

В началните минути "Левски" стартира агресивно и с много енергия успяваше да печели единоборствата в центъра на терена. Сините стигнаха до няколко корнера, като при един от тях Нуно Рейш отклони топката на близката греда, но Черниаускас предвидливо излезе.

ЦСКА отговори с пробив на Жоржиньо, който завърши с много неточен удар отдалеч. Нападателят реши да стреля вместо да подава и сгреши.

След 20-ата минута "Левски" доминираше на терена и играеше далеч по-добре от съперника си. Много активни бяха крайните защитници Живко Миланов и Иван Горанов, които няколко пъти центрираха опасно. При пробив на Горанов в 36-ата минута се стигна и до опасен удар на Юруков, но той мина встрани.

В рамките само на две минути сините създадоха и две чисти положения чрез Давиде Мариани и Станислав Иванов, но вратарят на ЦСКА се справи. До края на първата част ЦСКА така и не отговори, като преди паузата дори полужи тежък удар.

Заради необмислено влизане на Паулиньо десният защитник Иван Турицов получи контузия в коляното. През първата част ЦСКА не успя да отправи нито един точен удар.

След почивката ситуацията на терена не се промени драстично, като преобладаваше битката. ЦСКА показа малко повече активност и стигна до един неточен удар на Кристиян Малинов. В 55-ата минута червените имаха претенции и за дузпа след игра с ръка на Седрик Унтонджи.

Рубен Пинто опита да центрира, но топката срещна лявата ръка на френския защитник. Реферът Драгомир Драганов беше на добра позиция и прецени, че дузпа няма.

Активизацията на червените все пак доведе до гол, който падна 20 минути преди края на двубоя. След нарушение срещу Енрике на около 22 метра от вратата, ЦСКА получи право да изпълни свободен удар. Тиаго застана зад топката, тя рикошира в гърба на Станислав Костов и влетя неспасяемо в мрежата на Николай Михайлов – 0:1.

Това беше и първият гол, който ЦСКА вкарва на "Левски" от началото на сезона в четвъртия сблъсък помежду им.

"Левски" отговори с една опасност, която обаче беше създадена от червените. Божидар Чорбаджийски изчисти опасно едно центриране и за малко не си отбеляза автогол. Това обаче събуди червените и те бързо вкараха втори гол. Негов автор стана резервата Евандро в 86-ата минута. Той засече центриране на Тиаго и наказа грешка в синята защита.

Малко преди това "Левски" остана и с човек по-малко заради втори жълт картон на Нуно Рейш.

Шампионите си свършиха работата за 10 минути

В другата среща по същото време "Лудогорец" и "Ботев" изиграха интересен двубой, но "Лудогорец" не срещна проблеми и спечели с 2:0. Още в 13-ата минута шампионите имаха претенции за дузпа след падане на Станислав Манолев в полето на домакините. Съдията Ивайло Стоянов обаче не уважи исканията на гостите. По-добрата игра на тима продължи с пропуск на Кешеру, а в 28-ата минута отново румънецът беше в центъра на събитията.

Той спечели дузпа, която обаче беше пропусната от Моци. Защитникът стреля в долния десен ъгъл на Кайзер, а полският вратар спаси.

В 35-ата минута Кешеру откри резултата след хубава атака на шампионите. Якуб Шверчок се пребори за топката и веднага пусна към партньора си в атака, а той се освободи и вкара в близкия ъгъл на Кайзер – 0:1.

Попадението прекъсна суша от пет мача без гол за румънеца. За последно той беше вкарал на "Левски" на 14 април и беше без попадение в рамките на 310 минути. Това беше и 20-ото попадение на румънеца от началото на сезона.

В края на първото полувреме "Лудогорец" направи голяма крачка към титлата с втори гол. Той беше вкаран от Шверчок след хубаво подаване на Антон Недялков отляво.

Дневник