ФИФА разглежда възможността да се изнесе от Швейцария, съобщава "Ню Йорк таймс". Изданието посочва, че обмислянето на идеята е в начален етап.

Седалището на международната футболна федерация е в Цюрих от 1932 г.

След преизбирането му през юни президентът на организацията Джани Инфантино е възложил задача да се проучи възможността за преместване на седалището или поне за изнасяне на част от дейностите на друго място.

Според "Ню Йорк таймс" факторите са много, но основните са два. От една страна, швейцарското законодателство затруднява привличането на служители извън Европа, а от друга - репутацията, че това е страна с корпоративна тайна, не съответства с целите на ФИФА да изчисти образа си след тежкия корупционен скандал от 2015 г.

ФИФА е основана в Париж през 1904 г., но се мести в Цюрих през 1932 г. заради местоположението в центъра на Европа, политическата неутралност на Швейцария, както и заради това, "че е достъпна с влак" според обяснение в сайта на организацията. През 2007 г. ФИФА се премести в сграда, струваща над 200 млн. долара.

Според един от източниците на изданието възможен вариант е завръщане в Париж. От значение при евентуалния избор на нов дом ще са няколко фактора като това дали наблизо има голямо международно летище, какви ще са данъците, как местното законодателство ще се отрази на служителите и гостите на ФИФА и др.

Дневник