Пакистан обяви днес, че ще експулсира индийския посланик в Исламабад, предаде агенция "Франс прес".

Пакистанските власти взеха това решение два дни, след като Делхи реши да отнеме специалния конституционен статут на щата Джаму и Кашмир.

"Ще отзовем посланика си в Делхи и ще експулсираме индийския посланик", заяви пакистанският външен министър Шах Махмуд Куреши пред пакистанска телевизия. Пакистанското правителство обяви също така, че ще понижи нивото на дипломатическите си отношения с Индия и че ще суспендира двустранните търговски връзки с Делхи.

Премиерът Имран Хан каза също така вчера, че обмисля да се обърне към Съвета за сигурност на ООН заради решението на Индия за спорния регион. Той призова световните лидери да се намесят и заяви, че промяната на статута на Кашмир може да изостри напрежението между Индия и Пакистан, което да доведе до същински конфликт.

Специалният статут на щата Джаму и Кашмир се определя от член 370 от конституцията на Индия. Според него той има право на своя конституция, флаг и автономия по всички въпроси освен външната политика, отбраната и комуникациите. Член 370 освен това забранява на индийци извън щата да се заселват за постоянно в него, да купуват земя, да заемат държавни постове и да получават стипендии за образование.

Този конституционен текст е базата, на която Кашмир, бивше британско владение, се присъединява към Индия, припомнят агенциите. Пред Съвета на щатите вътрешният министър Амит Шах каза, че този специален статут ще бъде отменен, а освен това щатът ще бъде разделен на две - Джаму и Кашмир, който ще има право на свое законодателно събрание, и Ладах, който ще бъде на пряко управление от Делхи.

След оттеглянето на британските колонизатори от азиатския субконтинент областта Кашмир е разделена между Индия и Пакистан. Двете държави претендират за суверенитета на територията и са водили няколко войни за нея.

Управляващата сега в Индия хиндуистка националистическа партия "Бхаратия джаната" (Индийска народна партия) от десетилетия се обявява против специалния статут на Джаму и Кашмир и включва в предизборните си манифести обещания да го отмени.

В последно време в щата нараства напрежението и федералното правителство разполага там нови войници, чийто брой е вече най-малко 10 хиляди. Индия е разпоредила на туристите и хиндуистките поклонници да напуснат Джаму и Кашмир от съображения за сигурност.

Дневник