Част от най-добрите парапланеристи в света ще се съберат за състезание в България. То ще се проведе на 30 август и 1 септември в Сопот, като надпреварата е по идея на световния рекордьор в акробатичния парапланеризъм Веселин Овчаров.

В състезанието ще бъде представена нова дисциплина, наречена "акро крос". Тя е съвкупност от двете главни направления в този спорт – крос кънтри и акробатика.

До момента участие са заявили световният шампион в акробатичния парапланеризъм Тим Алонги и елитните състезатели Рафаел Гоберна, Феликс Родригез, Франсоа Раголски, Джак Пимблет, Кристина Колб, Артош Гоофориан, Егор Посохин и Никола Донини.

Програмата на събитието в двата състезателни дни включва масово излитане от горната станция на лифта на Сопот и общ въздушен старт, последвани от състезателно летене за скорост на дистанция от около 10 км.

По трасето ще има три контролни точки, като на всяка състезателите ще трябва да изпълнят акробатични фигури. В зависимост от начина, по който са изпълнени, съдии ще отнемат или добавят точки към резултата на състезателите.

За финала на надпреварата участниците ще се състезават обратно към долната станция на лифта, където ще трябва да кацнат в мишена с диаметър 1 см. Освен точност ще бъде оценяван и стилът на кацане, за който също ще бъдат добавяни и отнемани точки.

Всеки, който се чувства подготвен и иска да се включи в състезанието, може да изпрати свое представяне на redbull.acro.cross@gmail.com. Организаторите ще изберат кои желаещи да участват наравно със звездите.

Дневник