Мирела Демирева се класира за финала в скока на височина на световното първенство в Доха. Българката се прицели в спечелването на златния медал.

Тя беше една от петте състезателки, които се справиха с квалификационната норма от 194 см. Сребърната медалистка от Рио 2016 преодоля височината от втория си опит и заслужи право да участва във финала в понеделник.

"За понеделник – скачам за златен медал. В противен случай не виждам изобщо смисъл да влизам в състезанието", каза Демирева, цитирана от bgathletic.com.

"Квалификацията винаги е тежко състезание, поне за мен. Има само какво да загубиш, няма какво да спечелиш, тъй като на мен целта ми е златен медал, а не да се класирам за финал", посочи тя.

Американката Ващи Кънингам единствена преодоля без грешка всичките си опити. Състезаващата се под неутрален флаг рускиня Мария Ласицкене ще се бори за трета световна титла, като тя допусна една грешка - на 189 см.

Георги Цонов не можа да се класира за финала в тройния скок. В най-добрия от трите си опита записа 16.61 м и остана на 26 см от квалификационната норма.

Дневник