Едни от най-големите рок величия ще се включат в обща акция в помощ на високо ценен техен американски колега китарист, който има финансови затруднения след претърпян инсулт, разказва Би Би Си.

Сър Пол Макартни, Ерик Клептън, Дейвид Гилмор и Джеф Лин са сред 23-те знаменитости, които ще подпишат една електрическа китара с цел тя да се продаде на търг на 11 декември в Уилтшайър благотворително. Парите ще отидат в помощ на Джери Донахю, свирил с британски фолк рок групи като Fairport Convention и Fotheringay.

Очаква се цената на китарата, която е модел V58JD и е дарена специално за случая от JHS VIntage Guitars, да достигне между 10 и 20 хил. паунда (между 22 и 45 хил. лв.- бел.ред.).

Върху нея, както и върху калъфа й ще присъстват още подписите на Пийт Таунсенд от The Who, Тони Айоми от "Блек Сабат", Марк Нопфлър от "Дайър стрейтс" и Брайън Уилсън от "Бийч бойс".

Донахю претърпява тежък инсулт през 2016 г. и оттогава не може да свири на китара. Музикнатът, който живее в Лос Анджелис, няма контрол върху дясната част на тялото, включително и ръката. Проблемни са още речта и подвижността му.

Дейв Пег, бас китаристът на Fairport Convention и един от основните инициатори на благотворителната кампания, казва, че всички тези знаменитости са се включили от "уважение към Джери" и допълва: "Те признават, че е един от най-великите китаристи в света с уникален стил." Според Пег няма друг, който така добре да умее различните китарни извивки, заради което легенди на китарата като Ерик Клептън и Джими Пейдж му се възхищават толкова много.

Дневник