Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева определи като нато нелепи и неверни твърденията за връзка на България в шпионския скандал в Сърбия. Вчера сръбският президент Александър Вучич обяви, че е разкрита мащабна разузнавателна операция между руски шпиони и членове на сръбската армия. Разкритието дойде след като сръбските медии разпространиха видео запис как офицер от руското военно разузнаване дава пари на сърбин в Белград. Малко по-рано обаче сръбският депутат Милован Дрецун, който оглавява парламентарната комисия за Косово и Метохия, допусна роля на "български разследващ журналист", а и на българската държава в записа.

"Това е поредното нелепо и невярно обвинение от този депутат към България. На това видео аз не виждам български разузнавач да вербува сръбски висши офицери, а друга държава, така че нека не прехвърлят проблема от болната на здравата глава", заяви Екатерина Захариева в сутрешния блок на Нова телевизия.

"Учудени сме от тези твърдения и категорично ги отричаме", добави вицепремиерът и посочи, че България винаги е подкрепяла Сърбия за европейката ѝ интеграция, а подобни твърдения не допринасят за добрите отношения между двете страни. "Силно се надявам това да е негово лично мнение, а не на висшето ръководство и президента Вучич", добави Захариева и посъветва Сърбия да се фокусира върху вътрешния си проблем, а "не да се опитват да намират оправдания в съседите си".

Най-вероятно ще извикаме сръбския посланик, за да призовем да се въздържат от подобни изявления, каза още тя и напомни, че България е приятелска страна.

Дневник