За по-малко от седмица скръбта на хиляди иранци заради смъртта на ген. Касем Солеймани се превърна в гняв, след като ръководството на страната призна, че пътнически самолет със 176 души - повечето иранци - е свален от ракета на Революционната гвардия.

Техеран опита да успокои напрежението. Президентът Хасан Рохани, който нарече случилото се "непростима грешка", лично се извини на украинския си колега Володимир Зеленски (самолетът бе на украинска авиокомпания). Иранските власти разговарят и с канадския премиер Джъстин Трюдо, който настоя, че ще търси "справедливост" - почти една трета от жертвите са канадски граждани, а повечето пътници е трябвало да стигнат до северноамериканската страна през Киев.

За една нощ обаче нагласите, показани с актовете на единство в памет на Солеймани, се промениха - иранци излязоха по улиците в Техеран и други градове като Исфахан, Мащ, Машхад, Хамедан и Бабол. Голяма част от участниците в протестите бяха студенти, а срещу тях бяха изпратени жандармерия, гвардейци и цивилна полиция, пише Би Би Си. Според видеоклип, чиято автентичност още не е потвърдена, демонстрациите, започнали в събота и неделя, продължават и днес.

"Изчезнаха лозунгите от погребението на Солеймани - "Смърт на САЩ" и "Смърт на Израел". Вместо това протестиращи скандираха: "Гвардийо, ти си диктаторът, ти си нашата "Ислямска държава" и "Не ви е срам, гвардейци, оставете страната на мира", разказва репортер на "Файненшъл таймс" от Техеран. "Не искаме ислямската република" е друг лозунг, споменаван от изданието, с който се има предвид системата на власт, установена с революцията от 1979 г. Други издания писаха и за призиви, напомнили за демонстрации само отпреди два месеца, а и от началото на 2018 г.: за оставки на целия елит, дори на върховния водач на страната за последните 30 години, аятолах Али Хаменей.

В интернет се появи видеоклип от университета "Шахид Бехещи" в Техеран, на който се виждат студенти, опитващи да не стъпват по нарисувани на земята знамена на САЩ и Израел. "Лъжат ни, че врагът не е Америка, врагът ни е тук", гласи антиправителствен лозунг, който се чува на някои клипове от мястото на събитието, достъпни онлайн, предаде Би Би Си.


Полицията използва сълзотворен газ, за да разпръсне протестиращите, някои медии пишат и че по тях е стреляно (Техеран отрича). В събота се стигна за кратко и до задържане на британския посланик по обвинение, че е бил в зоната на неразрешен протест. Той обяви, че си е тръгнал от мирна демонстрация в памет на жертвите на катастрофата (сред тях имаше британски граждани), когато участниците започнали да скандират антиправителствени лозунги и това е провокирало и опита му да напусне от района. Дипломатът е освободен 15 минути след задържането, след като самоличността му е била потвърдена. В резултат на този инцидент демонстранти, подкрепящи властите, изгориха британско знаме пред посолството на Лондон, пише "Гардиън".

Сред някои демонстранти са се появили слухове - разпространявани и от медии - че в нощта на свалянето на самолета не е издадена забрана за граждански полети, за да може те да бъдат ползвани като живи щитове срещу евентуален удар на САЩ. Въпросът защо нямаше ограничения за гражданската авиация в момента, когато Иран атакува цели с американски военни в Ирак, все още не е получил отговор. Разминаването между версиите също се набива на очи - командирът на военновъздушните сили към гвардията Амир Али Хаджизадех пое отговорност, но заяви, че е съобщил за грешката още в сряда. Авиационният регулатор на Иран обаче настояваше, че собственото му разследване не разполага с такива данни. Правителствен говорител предостави трета версия - че властите в Техеран разбрали едва в петък, ден преди признанието.

Остава болезнен и въпросът дали иранското ръководство е опитало да скрие истината за катастрофата, след като в петък се появиха снимки от района, където се разби самолетът. На тях се вижда, че през терена са минавали булдозери.

Реакциите

Снощи няколко местни и регионални издания съобщиха за стрелба в центъра на Техеран, появиха се и видеоклипове, според които силите за сигурност упражняват насилие срещу демонстрантите. Според "Гардиън" протести е имало и в други ирански градове. Появиха се и кадри с жени, късащи плакати на убития командир на външните операции на Революционната гвардия Солеймани. Той бе смятан за герой от мнозина в Иран и стотици хиляди се събраха по улиците на редица градове.

Американският президент Доналд Тръмп призова вчера иранските лидери - в поредно съобщение в "Туитър", написано и на английски, и на фарси - да не убиват протестиращи. По време на демонстрациите, започнали през ноември заради рязък скок в цените на горивата, според някои оценки са загинали 1000 души, а според други - 1500.

Гневна бе и реакцията на Великобритания заради задържането на посланика в Техеран, описано от Лондон като "крещящо нарушение на международното право". Солидарност с Великобритания изрази и германският канцлер Ангела Меркел.

По-рано обаче Обединеното кралство, Швеция, Германия и Канада (чиито граждани загинаха в самолета) приветстваха решението на властите да признаят вината си, макар техни представители да побързаха да потвърдят, че това трябва да е само първата стъпка преди разследване, компенсации за жертвите и мерки, за да се избегнат такива трагедии в бъдеще.

Защо точно сега

Решението да се даде подвеждаща информация за трагедията подрони доверието в управляващите, казва, цитиран от "Файненшъл таймс", иранският анализатор Саид Лайлаз. Той сравнява случилото се със скриването на информация за трагедията в АЕЦ "Чернобил" от съветското ръководство през 1986 г. Заради "иранския еквивалент" на катастрофата "голяма част от общественото доверие към гвардейците и голямата им военна победа (при атаката на американските сили)" се сринаха за една нощ, има и "разломи в управляващата система в момент, когато борбата за власт вече бе напрегната", казва още Лайлаз.

След месец в страната трябва да има и парламентарни избори и според Би Би Си случващото се може да разпали политическото напрежение. В местни медии се появи информация и за натиск за оттеглянето на президента Хасан Рохани, а призоваването на ръководството на Революционната гвардия в парламента заради свалянето на самолета най-малкото дава сигнали, че в тази структура могат да се появят дълбоки разделения.

Според близкия до хардлайнерите политик Хамид Реза Тараги, цитиран от "Файненшъл таймс", "политиката за изгонване на САЩ от региона е непроменена" след случилото се. Масло в огъня на недоволството обаче може да налива и фактът, че дори отмъщението на убийството на Солеймани не отне живота на американски войници. Напротив, за седмица два пъти загинаха десетки иранци - първия път при паниката преди погребението му, а втория - когато самолетът бе свален. Хаменей все пак твърди, че Иран тепърва ще отмъсти за убийството на Солеймани. "Още не сме свършили", казва негов представител, цитиран от ТАСС.

В иранските социални мрежи се появи и шега: "Революционната гвардия изпрати на САЩ послание, че ако ни нападне още веднъж, ще сравним Иран със земята."

Дневник