Четирима депутати от ДПС, сред които и Делян Пеевски, внесоха законопроект за промени в Закона за Националната служба за охрана (НСО). С промените те предлагат да се регламентира редът, по който да бъде въведена възможност сами да си плащат на НСО за охрана.

За законопроекта съобщи в края на миналата година председателят на партията Мустафа Карадайъ, който обяви и че движението предоставя автомобилите, с които се охраняват Пеевски и почетният председател на партията Ахмед Доган, а НСО осигурява само заплатите на ангажираните служители.

"В съответствие с поетия от председателя на ДПС Мустафа Карадайъ ангажимент относно охраната на почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган и депутата Делян Пеевски за промяна на Закона за НСО днес парламентарната група на ДПС чрез народните представители Мустафа Карадайъ, Делян Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид внесе Закон за изменение и допълнение на Закона за Националната служба за охрана", съобщиха от пресцентъра на партията.

Законопроектът е публикуван на страницата на Народното събрание. Промените, предлагани от ДПС, предвиждат лицата, които имат право на охрана по закон, да могат сами да плащат за охраната си на НСО по тарифа, утвърдена от министъра на финансите и по предложение на началника на Националната служба за охрана.

"Целта е охраната на тези лица да не е за сметка на бюджета на Националната служба за охрана, като по този начин ще се постигне значителна финансова дисциплина и ограничаване на разходите за охрана, без да се засегнат неприкосновеността и правата на охраняваното лице", пишат в мотивите си вносителите.

По сега действащия закон, променен последно през лятото на 2015 г., държавна охрана трябва да ползват държавният глава, премиерът, председателят на Народното събрание, както и други висши ръководни длъжности в държавата. При нужда НСО пази и семействата им, народни представители и "други лица, свързани с националната сигурност, посегателството спрямо които би подронило, отслабило или създало затруднения на властта в Републиката".

На това основание се охранява Ахмед Доган, се разбира от думите на Мустафа Карадайъ. По закон охраната се предоставя при "конкретна застрашеност" с решение на комисия, в която влизат шефът на НСО, главният секретар на МВР и председателят на ДАНС. С предложението на ДПС за промени в закона се регламентира и охраната на Доган.

Това е третият законопроект, който депутатът Пеевски внася след тези за медиите и банковия сектор.

Дневник