Пандемията от болестта COVID-19 нанесе големи икономически сътресения със значително отрицателно въздействие за Европейския съюз. Това се посочва в изявление на финансовите министри след вчерашната видеоконферентна среща, разпространено от Съвета на ЕС, цитирано от БТА.

Последиците за европейските икономики ще зависят от продължителността на епидемията и от мерките, предприети за нейното пресичане. Тежката икономическа криза, която се очаква тази година, изисква решителен и съгласуван политически отговор. Трябва да действаме решително, за да може ударът да продължи възможно най-кратко, да бъде ограничен и да не създава трайни щети за икономиките и за устойчивостта на бюджетите в средносрочен план, се допълва в изявлението.

Министрите на финансите на държавите от ЕС са съгласни с оценката на Европейската комисия, че условията за използване на общата клауза за изключение от фискалната рамка - сериозен икономически спад в еврозоната или изцяло в ЕС - са изпълнени. Използването на клаузата ще даде необходимата гъвкавост за предприемане на всички необходими мерки в подкрепа на националните здравни системи за гражданска защита и за предпазване на икономиките, включително с по-нататъшни помощи и съгласувани и временни целенасочени действия.

В изявлението се отбелязва, че държавите остават изцяло обвързани със спазването на Пакта за стабилност и растеж. Общата клауза за изключение ще позволи на ЕК и на Съвета на ЕС да предприемат необходимите мерки за съгласуваност на политиката по пакта, като същевременно се отклоняват от обичайните бюджетни изисквания, за да бъдат преодолени икономическите последици от пандемията.

Европейската комисия в петък предложи за пръв път задействане на Общата предпазна клауза от Пакта за стабилност и растеж, която ще позволи на държавите членки да предприемат мерки за справяне с кризата с коронавируса, като се отклонят от бюджетните изисквания, които обикновено се прилагат в рамките на европейската фискална рамка.

Дневник