Северна Корея никога не е обявявала кой ще наследи Ким Чен-ун в случай, че той не може да изпълнява задълженията си. За децата му не се знае много, освен, че са малки. Анализатори смятат, че сестра му и лоялистите биха могли да сформират регенство, докато някой от наследниците му е достатъчно пораснал, за да поеме управлението на страната.

Южнокорейски и китайски представители изразиха съмнения в слуховете, че Ким е сериозно болен.

Но въпросът кой би наследил 36-годишния мъж - третия от своя род, който управлява КНДР, е актуален. Той наследи баща си през 2011 г., след като Ким Чен-ир почина от сърдечен удар. И тримата Ким държаха властта с желязна ръка, но под ръководството на последния арсеналът на Пхенян от ядрени оръжия и ракети нарасна значително. Ето кои са другите ключови фигури в севернокорейското ръководоство, които може да поемат управлението след Ким.

Ким Йо-чен

По-малката му сестра е най-видимото присъствие около него в последните две години. Формално тя е вицепрезидент на Централния комитет на Работническата партия, а неофициално ръководи администрацията на брат си.

По-рано този месец тя стана и член на Политбюро, изкачвайки се в йерархията. Смята се, че тя е на 31 години, държи строг контрол над основните функции на партията и вероятно е основният двигател зад колективното ръководство. Повече за нея четете тук.

Старейшините на партията

Чо Рьон-хе е формалният държавен глава, той бе избран миналата година президент на президиума на Върховното народно събрание. Така бе сложен край на десетилетия, в които тази позиция бе запазена за семейство Ким.

Пак Пон-джу - член на Политбюро, който ръководи икономиката, също ще е ключова фигура при евентуално колективно ръковоство.

Ким Хьок-Чхол - бивш посланик в САЩ и Испания, който не е свързан с династията Ким, и външният Ри Сон-гун, вероятно ще поемат дипломатическите въпроси, включително преговори за ядрено разоръжаване със САЩ. Те двамата играха важни роли и по време на срещите на Ким с американския президент Доналд Тръмп.

Братята и лелята

Ким Чен-чол е по-голям брат на Ким, но не е част от ръководството на партията. Той не се интересува от политика, живее тихо и се занимава с музика, твърди бивш дипломат, избягал в Южна Корея. Но поддържа връзка с братята и сестрите си и би могъл да играе публична роля, ако се наложи.

Ким Кьон-хи - сестрата на Ким Чен-ир и леля на Ким чен-ун - някога бе важна фигура, но тази година се появи за пръв път от 2013 г. публично до племенника си. Тя бе изчезнала, откакто през 2013 г. беше екзекутиран съпругът ѝ Джан Сон-тхек, смятан някога за втори в йерархията в Пхенян. Джан и съпругата му не са единствените роднини, загубили благоволението на Ким Чен-ун.

Отчужденият заварен брат на Ким Чен-ун - Ким Чен-нам - беше убит с отровно нервнопаралитично вещество на летище в Малайзия през февруари. Две жени са съдени за убийството, зад което според южнокорейски и американски служители стои режимът на Ким Чен-ун. Ким Чен-нам, който живееше в изгнание в Макао, критикуваше династичното управление на своето семейство и брат му бе издал постоянна заповед за неговото екзекутиране, казват някои южнокорейски депутати.

Следващото поколение

Смята се, че Ким Чен-ун има три деца от съпругата си Ли Сол-чжу - най-голямото на 10 години, а най-малкото - родено през 2017 г. През 2012 г. държавните медии съобщиха, че двамата са женени. За нея се знае малко, но стилният ѝ външен вид кара анализаторите да предполагат, че е от висшата средна класа. Според някои информация Ли е била певица, привлякла вниманието на Ким по време на свое изпълнение.

Дневник