Седемте държави с излаз на Средиземно море в Европейския съюз, известни като EuroMed7, отправиха предупреждение, фактически насочено към Анкара, предаде "Катимерини".

Вероятно посланието е заради сондажните ѝ дейности край Република Кипър.

Страната не е спомената поименно. В декларацията, цитирана от изданието, обаче се призовават "всички страни в региона да уважават международното право, включително морското, и в частност суверенните права на държавите членки".

Декларацията, цитирана от "Катимерини", е изготвена след среща на групата, в която са Франция, Италия, Малта, Португалия, Испания, Гърция и Кипър.

Турция изпрати няколко сондажни кораба за проучвания край остров Кипър и на това реагираха гневно и Никозия, и Атина. Въпреки позицията на ЕС против сондажите те продължават, а Анкара настоява, че и признаваната само само от нея Севернокипърска турска република на същия остров има право на достъп до енергийните ресурси в района, а не получава такъв.

Сондажите и морските граници

В Средиземно море се води и спор между Гърция и Турция за морската граница, която Анкара очерта с правителството на Файез ас Сарадж в Триполи и която минава съвсем близо до остров Крит. В декларацията обаче Либия не е спомената, вероятно защото част от държавите в EuroMed7 - например Италия, Франция и Гърция - са на различни позиции в либийския конфликт.

Сделката между Анкара признатото от ООН Правителство на националното спасение в Триполи обаче разгорещява спора с Турция за природните ресурси в Средиземноморието.


В сряда гръцкият премиер Кириакос Мицотакис изпрати до ЕС писмо с протест заради дейностите на Турция в Източното Средиземноморие. Негодуванието е и заради карта, публикувана в турския държавен вестник, с райони, където Турската петролна корпорация (TPAO) иска да работи. На картата се вижда, че те почти напълно обграждат Кипър (ако се съчетаят с тези на Севернокипърската турска република). Служител на турското външно министерство, заяви в "Туитър", че ООН е уведомена за плановете на Анкара да действа съобразно либийската граница.

Освен това част от очертаните блокове се намират недалеч от морската граница, делимитирана със споразумението между Турция и ПНС, смятано от Гърция и Турция за незаконно и нищожно. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган пък е заявявал, че Либия смята да извършва сондажи от своята страна на минаващата край Крит граница.

Дневник