Гърция се връща в триседмична карантина, за да спре "агресивното" увеличение на новите случаи в страната.

Това съобщи премиерът Кириакос Мицотакис, цитиран от "Катимерини". С днешното изявление Гърция става поредната европейска страна, приела, че резкият скок на случаите на коронавирус изисква нова блокада, затваряне на бизнеса и прекъсване на транспортни връзки.

При това в Гърция, която овладя в голяма степен ситуацията още през пролетта за разлика от много други европейски държави, рязък скок е прекрачването на прага от 2000 души в края на октомври. След лек спад на данните от почивните дни вчера отново бяха отчетени 2166, днес - 2646 новозаразени за последните 24 часа на базата на средно 19 хил. теста на ден от 10 септември насам.

"Никога досега в съвременната гръцка история не се е случвало да имаме толкова много пациенти в интензивни отделения заради вирус, причиняващ пневмония", каза на същата пресконференция професорът по инфекциозни болести Сотирис Циодрас. По думите му при 170 нови хоспитализирани на ден натискът върху здравната система е "непоносим", затова решението на експертите от пандемичния щаб е "единодушно".

Какво няма да работи

Премиерът Мицотакис обясни в телевизионното си обръщение промените, наложени заради "най-голямата здравна криза за последните 100 години":

- всички магазини затварят;

- забранено е да се пътува между регионите;

- връща се системата, задължаваща гражданите да изпращат текстови съобщения на властите, за да отиват на работа, до магазина, на лекар или за упражнения;

- остават отворени само детските градини и началните училища, всички други ще се обучават дистанционно;

- таксиметрови превози се разрешават само с един пътник с изключение на семейства, двойки и хора, които не могат да се придвижват без придружител.

"Дано три седмици са достатъчни"

Гърция въведе някои ограничения, започвайки със затваряне на обекти и вечерен час. Два дни след като бизнесът се притесни от "солунски сценарий" (повторна блокада, каквато се въведе в града), обаче Мицотакис обясни, че след скока на заразените от последните дни предпочита да вземе мерки сега, а не да чака да види дали съществуващите ще работят.

"Смятаме, надяваме се, че три седмици ще са достатъчни", каза още премиерът, добавяйки, че при нарастващ брой на заразените болниците просто няма да издържат. Амбицията на Атина е завръщане към нормалност преди Коледа, макар че в този срок няма да отпаднат всички мерки.

Ще има и финансова подкрепа за засегнатите, която ще бъде представена допълнително.

Дневник