Русия смята Европейския съюз за "ненадежден партньор", който все повече се държи като Съединените щати в налагането на санкции срещу други държави, а според ЕС отношенията с Москва са достигнали дъното си заради случая с опозиционера Алексей Навални.

Това е част от равносметката на пресконференцията на върховния външнополитически представител на ЕС Жозеп Борел с руския външен министър Сергей Лавров в Москва.

Борел, който е първият заемащ подобен пост, посетил Русия в последните три години, каза, че е призовал за освобождаването на Навални, осъден на 2 години и 8 месеца затвор, след като във вторник негова условна присъда бе заменена с ефективна.

"Предадох на министър Лавров дълбокото ни безпокойство и призива да бъде освободен и на започне разследване на отравянето му," каза първият дипломат на съюза и добави: "през последните години отношенията ни бяха белязани от основни различия и липса на доверие."

Лавров обаче не спомена нито името на Навални (руските власти не го правят, макар то да бе във вчерашно съобщение на посолството в София), нито възможността той да е бил отровен и изобщо да е имало опит за убийството му.

Навални се лекуваше в берлинската клиника "Шарите" миналата година, а лаборатории в три западни държави потвърдиха отравянето му с нервнопаралитично вещество от групата "Новичок". Русия поставя това под съмнение.

"Неестествена ситуация"

Борел обясни, че въпросът за нови санкции срещу Русия след оспорвания арест и присъдата на Навални при връщането му в Москва от Берлин ще бъде обсъден на среща на върха на Европейския съюз другия месец. Лавров отговори, че въпросът за нови мерки срещу страната е вътрешен за съюза и тя няма да се меси, но че "за Русия ЕС е ненадежден партньор".

"Нашият основен проблем е отсъствието на нормалност в отношенията между Русия и ЕС... Това е една неестествена ситуация, от която никой няма полза," изтъкна Лавров, като подчерта, че иска "откровена и детайлна" дискусия с Борел. По думите му последствията от влошаване на отношенията между Москва и Брюксел може да са "непредвидими".

Русия окачестви като намеса във вътрешните ѝ работи критиките на ЕС във връзка с преследването срещу Навални и бруталните репресии през последните дни срещу демонстранти, подкрепящи руския опозиционер, отбелязва "Франс прес".

Нов процес

Междувременно в Москва започна нов процес срещу Навални по обвинение в клевета. Опозиционерът е обвинен в разпространяване на лъжлива и оскърбителна информация за ветеран от Втората световна война, който миналото лято защитил в предизборен клип референдума, довел до увеличаване на правомощията на президента Владимир Путин.

Навални нарекъл участниците в този клип, сред които е и ветеранът, "позор за родината" и "предатели". Той може да бъде осъден на голяма глоба или принудителен труд до 240 часа и нарича обвинението "политически мотивирано".

Най-известният критик на Кремъл, който обвинява Путин за отравянето си, обвинява властите, че искат да му затворят устата. Вчера той призова поддръжниците си да "освободят" Русия, а щабът му обяви, че ще забави протестните акции в негова подкрепа - те спират поне до пролетта, за да предотвратят ненужни арести на хиляди привърженици и да се концентрират върху предстоящите избори през пролетта.

В резултат Кремъл днес предложи на желаещите да протестират да подадат съответните документи, за да получат разрешение (досегашните митинги не бяха съгласувани с властите".

Дневник