?Реал сосиедад" е новият носител на Купата на краля за сезон 2019-20. Тимът от Сан Себастиан спечели трофея след успех с 1:0 в баското дерби срещу "Атлетик" (Билбао).

Дузпа реши историческия финал, който се игра 350 дни по-късно от първоначалния план, като идеята за отлагането беше той да се проведе във време, в което ще може да има публика. Това не се случи, а единствения гол под дъжда в Севиля вкара Микел Оярсабал.

"Реал сосиедад" ще носи званието на настоящ победител в турнира за по-малко от две седмици, тъй като на 17 април ще се състои финалът за купата от този сезон. "Атлетик" отново ще опита да спечели трофея, като съперник на отбора ще е "Барселона".

"Реал сосиедад" печели за трети път отличието след 1909 и 1987 г. От друга страна, "Атлетик", който е вторият най-успешен отбор в турнира, загуби пети пореден финал. Тимът от Билбао е триумфирал 23 пъти с Купата на Краля, но последният му успех дойде през 1984 г

Мачът в Севиля предложи много битка на терена. Възможностите за гол бяха малко, като двата отбора отправиха общо три точни удара.

Миг невнимание от защитата на "Атлетик" реши развоя на срещата. В средата на втората част Иниго Мартинес, който е юноша на "Реал сосиедад", събори Порту в наказателното поле. Първоначално бранителят на "Атлетик" беше изгонен, но съдията промени решението си и го остави в игра след видеопреглед. Дузпата обаче остана и беше реализирана от Оярсабал.

Дневник

.