В мач с голям залог "Реал" (Мадрид) и "Барселона" се изправят един срещу друг в най-чаканата среща в испанския футбол. Двата големи съперника излизат тази вечер от 22 часа на стадион "Алфредо ди Стефано" на базата на белите край Мадрид.

Срещата може да бъде с цената на първо място, тъй като може да изведе един от двата тима пред временния лидер "Атлетико" (Мадрид). Преди мачовете от 30-ия кръг "дюшекчиите" са начело с 66 точки, следвани от "Барселона" с 65, а "Реал" е с 63. "Атлетико" обаче играе в неделя и за пръв път от дълго време може да се окаже в ролята на догонващ.

В първото "класико" за сезона през октомври "Реал" стигна до успех с 3:1 на "Камп ноу".

И двата тима влизат в този двубой в отлична форма и приповдигнато настроение. В средата на седмицата "Реал" победи "Ливърпул" с 3:1 в Шампионската лига, а в първенството е без загуба в седем поредни мача (шест успеха и едно равенство).

Единственият отбор в по-добра форма обаче е "Барселона". В последните си 10 мача каталунците имат девет победи (шест поред), а общо серията без загуба е 19 двубоя. Представянето на тима на Роналд Куман е впечатляващо и далеч от "Камп ноу", като "Барселона" има девет победи в последните си десет мача като гост.

Белите водят в директните мачове срещу "Барселона" със 74 победи срещу 72, след като спечели последните два сблъсъка. Треньорът на "Реал" Зинедин Зидан обаче има много проблеми. Той не може да разчита на Серхио Рамос, Рафаел Варан и Еден Азар. Трайно извън терена е и Даниел Карвахал.

Освен битката за титлата другата много дискутирана тема в Испания е дали това ще бъде последното "класико" на Лионел Меси. Договорът на рекордьора по голове изтича, а Зидан взе отношение по темата.

"Не искам това да е последният "класико" за Меси. Надявам се да остане в "Барселона". Там е добре. За Ла Лига е добре той да остане", каза Зидан.

Според него мачът няма да е решаващ в надпреварата за титлата. "Това са три точки както срещу "Кадис" и "Ейбар". Да, нагласата е по-различна, но са три точки".

Дневник