Пилоните на “Алеята на знамената” в Шумен останаха празни на днешния Ден на Европа.
През последните години общината често закъсняваше с пролетното поставяне на флаговете на 27-те държави-членки на ЕС, но сега за първи път те не са по местата си в празничния ден.

Потърсени от ШУМ.БГ преди дни от общинската администрация заявиха, че ще поставят знамената, но не дадоха задоволително обяснение, защо се бавят. “Имаше дъждовни дни, а при дъжд знамената се цапат. Разполагаме с един комплект за цялата година и когато се измърсят, ще стоят грозно дълго време. Следя прогнозата за времето и когато времето позволява, ще ги поставим”, каза началникът на протокола в община Шумен Стойчо Стойчев.

На въпрос, защо общината ползва на Алеята само един комплект знамена, Стойчев отговори, че те не са евтини - струват около 650 лева.  

Припомняме, че флаговете на 27-те държави-членки на ЕС плюс знамето на съюза бяха издигнати тържествено в 00,10 минути на 1 януари 2007-ма, когато България официално  влезе в ЕС. До 2015-та флаговете оставяха и през зимата, като се подменяха 2 пъти годишно. Тогава общинското ръководство сметна, че разходът за знамена е твърде голям и започна да ги пести.

ШУМ.БГ