С британско дерби продължава програмата на европейското първенство по футбол. В осмия ден на турнира един срещу друг ще се изправят Англия и Шотландия, като мачът е от 22 ч. и ще бъде предаван по "Нова".

Сблъсъкът между двата отбора е най-старото футболно съперничество при националните отбори. Англия и Шотландия се срещат за пръв път през 1872 г. в приятелски мач. Политическото противопоставяне в последните години също допринася за интереса.

Двубоят на "Уембли" е възможност за "трите лъва" да си гарантират класиране за следващата фаза. На старта англичаните победиха с 1:0 Хърватия, а Шотландия имаше трудности в завършващата фаза и отстъпи на Чехия (0:2).

Добрата новина за Гарет Саутгейт е завръщането на капитана Хари Магуайър, който е възстановен след контузия и ще бъде на разположение.

Програмата за деня ще бъде открита с мач от група Е между Швеция и Словакия от 16 ч. Двата отбора надхвърлиха очакванията в първите си срещи и гледат с по-голямо самочувствие към шансовете си за продължаване напред в турнира. С непробиваема защита шведите стигнаха до 0:0 срещу Испания, а Словакия изненада Полша (2:1).

По-късно Хърватия и Чехия се срещат в Глазгоу от 19 ч. След силното начало чехите излизат с мисълта, че победа ще им осигури място в осминафиналите. От своя страна хърватите ще търсят първи успех в турнира.

Дневник