Валтери Ботас подписа договор с "Алфа Ромео" и ще кара за тима през следващия сезон във Формула 1. Финландецът ще напусне "Мерцедес" и ще замени сънародника си Кими Райконен, който миналата седмица съобщи, че ще се оттегли в края на сезона. Ботас ще си тръгне от "Мерцедес" след пет сезона в тима.

Повече от месец шефовете на отбора се чудеха дали да задържат пилота още един сезон или да привлекат Джордж Ръсел, който в момента кара за "Уилямс", но е част от пилотската академия на "Мерцедес". Според "Скай Спортс" вече е само въпрос на време тимът да обяви, че 23-годишният Ръсел ще е съотборник на Люис Хамилтън догодина. Още миналата седмица британецът каза, че вече знае в кой отбор ще е, но не може да каже. Очаква се "Мерцедес" да обяви привличането му преди Гран при на Италия в неделя.

Ботас спечели девет победи в общо 92 състезания с "Мерцедес" до момента, както и 17 квалификации. И докато договорът му с шампионите винаги беше за по една година, сега той е подписал "многогодишен" контракт с "Алфа Ромео".

"Отваря се нова глава в кариерата ми. Вълнувам се, че се присъединявам към "Алфа Ромео", това е марка, която няма нужда от представяне. Те са написали някои от великите страници в историята на Формула 1", каза Ботас, който допълни, че се надява новите правила през 2022 г. да помогнат на тима да подобри представянето си.

Директорът на "Алфа Ромео" Фред Васьор заяви, че Ботас трябва да стане лидер.

"Той винаги е бил познат като съотборника на Люис. При нас трябва да стане лидер. Не искам да има ситуация, в която имам първи и втори пилот, но тук поне няма да е в сянката на някого. Той трябва да поеме отговорността на раменете си", коментира Васьор.

Дневник