Бившият премиер на Каталуния и настоящ евродепутат Карлес Пучдемон подаде жалба до Общия съд на Европейския съюз (TGUE) с молба да върне имунитета му на евродепутат, преди да се яви отново на делото в Италия на 4-ти октомври. По този начин той се опитва да спре процеса, започнат в италианското правосъдие за предаването му на испанските власти.

Пучдемон бе арестуван в Сардиния, Италия на 24 септември тази година и няколко часа по-късно бе освободен с изричната уговорка, че на 4 октомври е длъжен да се яви на делото, на което ще се гледа евентуалното му екстрадиране в Испания.

Магистратът от Върховния съд на Испания Пабло Ларена, който води делото срещу Карлес Пучдемон, поиска от Апелативния съд на Сасари, Италия, да се съгласи с предаването му на Испания на базата на Европейска заповед за арест, издадена на 14 октомври 2019 година, която според него все още е в сила, уточнявайки, че депутатския му имунитет бе отнет на 30 юли.

Италианските власти обаче го освободиха на 25 септември с аргумента, че заповедта е спряна, докато Общият съд на ЕС се произнесе по преюдициалното запитване на Испания - при какви обстоятелства държавите членки могат да откажат да я изпълнят, предаде БНР.

В случай, че Съдът върне имунитета на Пучдемон, Ларена иска гаранции от Италия, че ще го предадат на Испания, когато отново загуби тази привилегия.

Днес.бг