Ставаме свидетели на един от най-вълнуващите сезони в историята на Висшата лига и най-напрегнатата битка за титлата" - това заключиха много експерти в Англия в началото на декември, когато трите отбора, борещи се за първото място, бяха събрани в две точки.

Само месец по-късно ситуацията във Висшата лига е коренно различна - "Манчестър сити" започва 2022 г. с преднина от 10 точки пред най-близкия си преследвач. "Гражданите" вече изглеждат като основен фаворит да защитят титлата и да я спечелят за четвърти път в шест сезона с Хосеп Гуардиола начело.

Но може ли да се каже още в началото на януари, че "Сити" не може да бъде настигнат от "Челси" и "Ливърпул"?

Да играеш, за да спечелиш

"Мисля, че "Сити" ще спечели титлата, просто не виждам как "Челси" и "Ливърпул" могат да скъсят разликата. Дори и "Ливърпул" да беше спечелил на "Стамфорд бридж", след което да вземе и отложения си мач, разликата щеше да е шест точки, което пак е много. Сега се нуждаеш от поне три грешки на "Сити", което виждаме, че просто не се случва", коментира бившият защитник на "Ливърпул" Джейми Карагър.

Дотук голямата разлика между "Сити" и останалите два претендента идва от броя на равенствата - едва две за "гражданите", седем за "Челси" и шест за "Ливърпул". Трите тима имат по две загуби, а по броя победи "Сити" е далеч напред - 17 срещу 12 за другите два отбора.

От 2017 г. насам шампионът във Висшата лига прави средно по 3.4 равенства на сезон, което не дава много шансове на сини и червени. Единственият случай от 2005 г. насам, при който шампионът завърши с двуцифрен брой равенства, е титлата на "Лестър" през 2016 г. (12).

"Виждаме, че "Сити" печели, когато играе добре, печели, когато не е толкова убедителен, но печели и когато играе слабо. Визирам последните два мача с "Брентфорд" и "Арсенал", това е голямата разлика", казва Греъм Сунес.

"Ливърпул" поведе 17 пъти в мачовете си през сезона, колкото и "Сити". Разликата идва от там, че "гражданите" спечелиха всички 17 пъти, а "Ливърпул" само 12. Виждаме, че отборът на Клоп е много силен в атака, "Челси" впечатлява в защита през голяма част от времето, но "Сити" е ги превъзхожда и в двете части на играта", добавя Карагър.

Какво предстои

В историята си Висшата лига е виждала невероятни обрати, но дотук "гражданите" са отборът, който никога не е допускал да бъде изненадан, когато води. И в двата случая, в които "Сити" водеше по Коледа, след това триумфира и с титлата.

Дотук отборът на Гуардиола е с най-добрата атака (53 вкарани гола), допуснал е само 13, а също така е в серия от 11 поредни победи.

"Голямата разлика не дойде от това, че другите отбори губят точки някъде, а че ние спечелихме всичките си мачове", каза в края на 2021 г. Гуардиола.

"Сити" наистина премина през натоварения декември като на парад - 7 победи от 7 мача и впечатляващите 24 вкарани гола.

На 15 януари за "гражданите" предстои нов сериозен тест мач с "Челси" у дома. "Ако те спечелят и този мач, то няма да има повече въпроси около първото място", каза Алън Шиърър.

До края на сезона "Сити" гостува единствено на "Уест Хем" от настоящите отбори в топ 7 (при това в предпоследния кръг), а приема вкъщи "Тотнъм", "Манчестър юнайтед" и "Ливърпул".

Тепърва за "Ливърпул", който има и мач по-малко, предстои натоварен месец, в който червените ще са без Мохамед Салах и Садио Мане, заминаващи за Купата на Африка. Дотук двамата са отговорни за близо 50% от головете на тима, като се разписаха и срещу "Челси".

"Ливърпул" ще бъде без Мане и Салах в следващия месец

"Отборът прилича повече на този от първите два сезона на Клоп - играе добре, но не може да печели мачовете си. Затова няма и как да спечели титлата", заключва Карагър.

Колкото до "Челси", сините започнаха впечатляващо сезона, но бяха сполетени от вълна на контузени и болни точно през декември. С 13 загубени точки за месец отборът на Томас Тухел също изглежда като аут от битката, още повече и след дисциплинарните проблеми със звездата Ромелу Лукаку.

Дневник