В продължение на години специалистите и почитателите на тениса очакваха появата на тенисисти, които да донесат свеж полъх и да спрат хегемонията на неостаряващото трио. В центъра на вниманието попадаха куп играчи, но до момента никой от тях не успя трайно да се утвърди в тази роля.

От началото на 2022 г. на голямата сцена излезе Карлос Алкарас - испанският тийнейджър, който по впечатляващ начин заяви себе си. И ако в началото той изглеждаше като поредният младеж, поднасящ изненади, то последният му успех в Мадрид в неделя го утвърди като един от тези, които наистина могат да се борят за трона на големите.

В испанската столица Алкарас продължи да подобрява серия постижения. Там той спечели втората си титла от сериите "Мастърс", като по пътя към върха победи тримата най-предно поставени в турнира - Рафаел Надал, Новак Джокович и Александър Зверев. Във финала тийнейджърът беше убедителен за 6:3, 6:1 срещу германеца.

"В момента опитвам да осъзная всичко, през което минавам", каза шампионът, който от началото на сезона има 28 победи в 31 мача.

И докато върви неочаквано бързо по пътя нагоре, Алкарас вярва, че има сили за следващата крачка. "Мисля, че съм готов да спечеля титла от Големия шлем", заяви той.

Испанецът вече е поставян наравно с фаворитите за спечелване на "Ролан Гарос". И това звучи логично, след като наред с всичко останало стана и първият тенисист, победил Надал и Джокович в един турнир на червени кортове.

Стъпка по стъпка

"Тази година хората ще смятат, че съм един от фаворитите за спечелване на "Ролан Гарос". Не го приемам с напрежение, а като мотивация", каза Алкарас.

Изкачването му в мъжкия тенис е забележително. Преди година той беше извън първите сто, а сега успехът в Мадрид го прати на шестото място.

Алкарас, който стана на 19 години на 5 май, е вторият най-млад тенисист, спечелил две титли от сериите "Мастърс" (през април той стъпи на върха в Маями). По-добро е постижението само на Надал, който взе втората си купа от това ниво на 18 години.

Логично, много са сравненията между двамата испанци. Надал отправи послание към сънародника си: "Повече не трябва да се вглежда в мен. Той вече е звезда и постига впечатляващи неща. Не е обикновено момче, както не бяхме и ние с Новак и Роджър (Федерер)".

Въпреки че изглежда като наследник на Надал, специалистите определят играта му като по-близка до тази на Федерер. След финала Зверев заяви, че Алкарас е най-добрият в света в момента.

Засега 19-годишният испанец проявява скромност и дава знак, че ще върви стъпка по стъпка. "Вижте Рафа, Джокович и Федерер - всички те подобряват играта си. Затова са толкова добри и затова са толкова време на това ниво - защото не спират. Това искам да правя."

Впечатление направи решението на Алкарас да пропусне турнира в Рим тази седмица и да насочи вниманието си към "Ролан Гарос".

Постиженията на Карлос Алкарас

- Най-младият тенисист, влязъл в топ 10 от Рафаел Надал през 2005 г. насам
- Най-младият тенисист, победил Надал и Джокович. Единадесет други играчи са побеждавали двамата в един турнир, като само петима са го правили в два поредни мача.
- Спечели седем поредни победи срещу играчи от топ 10.
- С четири титли и с 28 победи той е най-силно представящият се тенисист през сезона.
- Дотук в кариерата си има 61 победи и 21 загуби.
- Спечели всичките четири финала, в които е играл в турнири от АТП, като в тях няма загубен сет.

Дневник